nieuws

Corporaties springen arme collega’s financieel bij

bouwbreed Premium

Vandaag sluiten de NWR en het NCIV Koepel voor woningcorporaties een overeenkomst met de Bank voor Nederlandse Gemeenten over collegiaal financieren. Dat maakte directeur drs. G.L. Aquina van de NCIV bekend op de algemene vergadering van het NVOB.

De overeenkomst maakt het mogelijk dat (tijdelijk) rijke corporaties armere collega’s in staat stellen tegen een iets lagere rente dan de marktrente van geld te voorzien.

Deze vorm staat binnen het NCIV bekend als ‘het matchen van taken en middelen’.

“Het kan niet zo zijn”, aldus Aquina, “dat in sommige delen van het land armere corporaties niet in staat zullen zijn om noodzakelijke investeringen te plegen, terwijl in andere delen corporaties steeds vermogender worden omdat ze gewoonweg geen investeringsopgaven hebben”.

Aquina acht de sector volwassen genoeg dat iedereen hierin zijn verantwoordelijkheid zal nemen. Vooralsnog zit het NCIV op de lijn om onevenwichtigheden op te lossen op basis van vrijwilligheid. Mocht blijken dat een substantiele bijdrage op basis van vrijwilligheid onvoldoende is, dan zal onderzocht worden of minder vrijblijvende varianten uitkomst ke bieden.

Reageer op dit artikel