nieuws

Caterpillar Inc. belangrijke steun voor omzet Geveke

bouwbreed Premium

De belangrijkste pilaar voor Geveke is en blijft de verkoop van Caterpillar. De ‘Enkele-lijn-dealeractiviteiten’ worden volgens het onlangs verschenen jaarverslag 1995 voor 85% gedomineerd door dit Amerikaanse merk, terwijl 67% van de totale omzet door Caterpillar wordt gedragen.

Het betekent dat de omzet het afgelopen jaar van dit merk f. 707,7 miljoen was. De andere dealerprodukten zijn Hyster en Same Deutz-Fahr. Het beursfonds heeft in beperkte mate de vruchten ke plukken van investeringen in de gww in Nederland en het buitenland. “De verzwaring van de rivierdijken in Nederland veroorzaakte een extra vraag naar grondverzetmachines op dezelfde wijze als de aanleg van een nieuw vliegveld bij Oslo dat deed”, aldus de onderneming in het jaarverslag 1995, dat een apart hoofdstuk heeft ingeruimd voor de grondverzetactiviteiten. Alle deze activiteiten tezamen zijn goed voor rond de 50% van het bedrijfsresultaat ( f. 36,238 miljoen) van de groep. De omzet van grondverzet bedroeg f. 477,5 miljoen (+27%).

De groei van de omzet was met name spectaculair in Noorwegen, +38%. In de andere landen bleef de omzetontwikkeling achter bij de marktontwikkeling. Ondanks de investeringen in de dijken daalde de Nederlandse omzet in het cluster grondverzet met 5% en was de bijdrage aan het bedrijfsresultaat met slechts 10% ronduit teleurstellend te noemen.

Forse reorganisatie

Zo moest Geveke Zwaar Materieel fors worden gereorganiseerd. “Behalve organisatorische zaken lagen ook produkt- en marktproblemen aan deze ontwikkeling ten grondslag. In het laatste kwartaal daalden internationaal de prijzen voor gebruikte machines. Door de recordverkoop in Nederland, 373 machines, werden vele gebruikte machines ingeruild en had de prijsdaling een duidelijke invloed op het resultaat.”

“Het achterblijven van de verkopen bij de marktontwikkeling betekent verlies van marktaandeel. Dit varieerde van 1% in Noorwegen tot 4% in Denemarken”, aldus de onderneming. Een deel van het verlies in marktaandeel komt door de langdurige staking bij Caterpillar, die was georganiseerd door AUW union. Hierdoor liep de introductie van nieuwe modellen vertraging op.

Reageer op dit artikel