nieuws

Belgische funderingsspecialist krabbelt overeind ‘Franki is niet te koop en gaat evenmin failliet’

bouwbreed

Nieuwe verliezen op twee verkeerd ingeschatte Amerikaanse poen hebben de Belgische funderingsspecialist Franki voor het tweede opeenvolgende jaar in de rode cijfers geduwd. Na een verlies van f. 25,4 miljoen in 1994 belandde het bedrijf vorig jaar voor f. 7,6 miljoen in het rood wat geheel te maken had met een tegenvallende eerste helft van 1995.

In de tweede helft van vorig jaar werd immers f. 2,8 miljoen winst behaald en voor 1996 verwacht topbaas Johan De Muynck zelfs weer een positief resultaat ondanks het feit dat de bouw door twee strenge wintermaanden stil heeft gelegen.

De tegenvallers bij Franki hebben de afgelopen weken voedsel gegeven aan geruchten als zou het bedrijf te koop zijn of op de rand van een faillissement verkeren. Bij de presentatie van de jaarresultaten 1995 heeft De Muynck deze geruchten ontzenuwd. Zijn boodschap luidde in feite kort en krachtig: Franki is niet te koop en gaat evenmin failliet.

De Muynck gaf wel toe dat de financiele structuur van zijn bedrijf moet worden versterkt. Daarvoor onderzoekt het bedrijf samen met zijn bankiers een aantal mogelijkheden. Omdat het huidige beursklimaat niet van dien aard is dat het aanbrengen van kapitaal via deze weg voldoende mogelijkheden biedt, is De Muynck op zoek naar partners met wie bepaalde strategische opvattingen ke worden gedeeld. Hij ziet zijn bedrijf daarbij vooral als de aanbrenger van de belangrijke toegevoegde waarde inzake know-how, terwijl de partner(s) voor het nodige kapitaal zorgt.

Hoog risico

De komende maanden zullen ook een antwoord moeten opleveren op de vraag of Franki wereldwijd zal blijven opereren zoals nu het geval is, of dat het bedrijf zich in de toekomst gaat toeleggen op bepaalde regio’s in de wereld. Voordat deze vraag kan worden beantwoord is het natuurlijk absoluut noodzakelijk om te weten in welke regio’s zekerheid bestaat voor een ook op termijn voldoende gevulde orderportefeuille.

Nieuwe ‘ongelukken’

De negatieve resultaten over 1995 zijn meer bepaald te wijten aan de aanzienlijke verliezen die Franki leed op twee poen in Washington DC. Volgens De Muynck gaat het om “slecht gekozen poen met een hoog risico”. De Amerikaanse divisie van Franki heeft intussen een nieuwe baas gekregen en de problemen zijn er nu onder controle, aldus De Muynck.

Om nieuwe “ongelukken” zoals in de VS te vermijden, is er binnen de groep Franki een International Contract Committee opgericht dat vooraleer er grote contracten worden afgesloten, advies en toestemming moet geven.

De slechte Amerikaanse ervaring heeft De Muynck er intussen wel toe gebracht op zoek te gaan naar een Amerikaanse partner, naar voorbeeld van enkele grote Belgische chemische concerns (Solvay en UCB) die op die manier zeer succesvol ke optreden op de Amerikaanse markt.

In tegenstelling tot de VS draaiden de divisies van Franki in Afrika en het gebied van de Pacific wel goed en droegen ze bij tot de winst van de tweede jaarhelft in 1995. Ook in Zuid-Amerika en Indonesie verlopen de activiteiten bevredigend.

Voor dit jaar verwacht De Muynck een omzet van ongeveer f. 825 miljoen tegenover f. 605 miljoen in 1995. Funderingsactiviteiten zijn goed voor 60 procent van de omzet, gebouwen voor 21 procent en grote infrastructuurwerken voor 13 procent. Net als in 1995 keert Franki ook dit jaar geen dividend uit. Dat gebeurt pas weer als de rentabiliteit van het bedrijf is hersteld, zo heeft de raad van bestuur de aandeelhouders laten weten.

Reageer op dit artikel