nieuws

Asbestvondst in grond legt nieuwbouwpo stil

bouwbreed

De nieuwbouw voor de Oosterhoutse EPS-fabrikant Rhinolith, een project van Oranjewoud, is door de herhaaldelijke vondst van asbest in de grond voor onbepaalde tijd stilgelegd.

Volgens de Arbeidsinspectie hebben de bouwvakkers die hier al sinds januari aan het werk zijn meer risico gelopen dan nodig is geweest. Een recent bodemonderzoek op het terrein, naar aanleiding van klachten door bouwvakkers, wees uit dat op allerlei plaatsen waar metingen werden verricht asbest in de grond zat. De asbest dateert nog van voor 1984, toen op het terrein aan de Vijf Eikenweg het bedrijf Nefabas was gevestigd, een dochteronderneming van het asbestverwerkende Eternit.

Rhinolith diende vorig jaar in verband met nieuwbouwplannen een aanvraag voor een sloopvergunning bij de gemeente in. Die werd verleend onder de voorwaarde dat de aanwezige dakbedekking van asbesthoudende elementen door een gespecialiseerd sloopbedrijf zouden worden verwijderd. Dat is volgens de gemeente “precies volgens de regels” gebeurd.

Tijdens graafwerkzaamheden voor de nieuwbouw begin dit jaar werden in de bodem echter toch asbestresten aangetroffen. Ook daarna dook elke keer asbest op. Dat is telkens opgeruimd.

In verband met de nieuwbouwplannen is vorig jaar een bodem-onderzoek uitgevoerd. Daarbij werd ook al asbest aangetroffen, maar in zulke kleine hoeveelheden dat geen bijzondere problemen te verwachten waren.

Vraagtekens

Hoofdinspecteur Kamerling van de voormalige Arbeidsinspectie zegt vraagtekens te zetten bij de rol van de gemeente Oosterhout. Hij denkt dat het vorige onderzoek te oppervlakkig is verricht, waardoor veel minder asbest in de grond leek te zitten. Maar volgens hem had de gemeente, gezien de geschiedenis van de bouwplaats, beter moeten weten.

Hoeveel risico de tientallen bouwvakkers hebben gelopen, is niet vast te stellen, al was het maar omdat onbekend is hoeveel asbest er precies in de grond zit. De onrust onder de werknemers is groot.

De gemeente Oosterhout wil op dit moment geen commentaar geven op de resultaten van het laatste bodemonderzoek en de verwijten van de Arbeidsinspectie. De gemeente wil eerst eens met de Arbeidsinspectie overleggen wat er nu moet gebeuren.

Ook Oranjewoud laat commentaar achterwege. “We gaan de zaak eerst oppoetsen, dat wil zeggen dat we alles wat we tegenkomen opruimen. Het gaat erom dat we de onrust wegnemen. Met onrust op het werk kun je niet doorgaan”, aldus de poleider. Hij verwacht dat dit in een paar weken geklaard kan zijn.

Reageer op dit artikel