nieuws

Aannemer biedt meer duurzaamheid dan SBR

bouwbreed

Aannemingsbedrijf Slokker te Huizen biedt een basispakket voor duurzame woningbouw aan, dat verder gaat dan de eisen en aanbevelingen van de Stichting Bouwresearch (SBR). Desondanks zijn er voor de bewoner geen extra financiele inspanningen aan dit basispakket verbonden, aldus een toelichting van Slokker.

Frans van Velden

Het aannemingsbedrijf introduceerde het eigen basispakket voor duurzaam bouwen tijdens de BouwRAI. Slokker gaat het basispakket voor iedere woning, ook voor de goedkopere, toepassen. Blijkbaar vindt de aannemer het basispakket van de SBR te beperkt om aan de markt aan te bieden.

Bovenop het basispakket biedt Slokker twee ‘pluspakketten’ en drie ‘optie-pakketten’ aan. Het eerste pluspakket betreft een aantal milieumaatregelen die weinig extra kosten. Het tweede pluspakket vraagt een grotere investering, maar daarbij gaat het dan ook om maatregelen die veel meer opbrengen voor het milieu en de bewoners, zoals wandverwarming, een Gustavsberg toilet, dakelementen met cellulose als isolatie, meer dak- en gevelisolatie, een zonneboiler of warmtepomp en een uitvoering zonder pvc of pur. Bovendien is er de mogelijkheid om fotovoltaische cellen te plaatsen voor het opwekken van elektriciteit.

‘Beter dan SBR-pakket’

In de optie-pakketten zitten zaken die minder direct met het milieu te maken hebben. Het gaat om comfort, veiligheid, gezondheid en natuurvriendelijkheid. In het eerste optie-pakket zitten nieuwe technologieen zoals fotovoltaische cellen en intelligente installaties. Het tweede optie-pakket is gericht op veiligheid en gezondheid. Daarbij gaat het om maatregelen tegen stof en het vermijden van schadelijke emissies uit bouwmaterialen. Het derde optie-pakket heeft betrekking op de natuurvriendelijkheid van de inrichting. Aan deze pakketten zijn uiteraard wel extra kosten voor de bewoners verbonden.

De pakketten zijn ontwikkeld door het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie te Naarden, in opdracht van Slokker. Volgens prof. dr. L. Reijnders van de Stichting Natuur en Milieu “is het basispakket duidelijk beter dan het pas ontwikkelde SBR-pakket en zijn de aanvullingen erop goed gevonden”.

Wonen op het zuiden

In het basispakket duurzaam bouwen van Slokker zitten zeven maatregelen die verder gaan dan de nationale eisen en aanbevelingen. Het zijn een HR-ketel, een gesloten keuken, vermijden van pur, vermijden van tropisch hardhout en alkydharsen, de woonvertrekken worden op het zuiden gesitueerd en er is ruimte voor het scheiden van afval in de keuken. Volgens Slokker heeft de praktijk bewezen dat deze maatregelen goed toepasbaar zijn.

De andere maatregelen in het basispakket zijn warmte-reflecterend dubbel glas, een ruimte voor het plaatsen van een zonneboiler of warmteboiler, een hoge mate van vloer-, gevel- en dakisolatie, een waterbesparende douchekop, doorstroombegrenzers, een spoelonderbreker in het toilet. Een aantal bouwmaterialen wordt vermeden en in het beton wordt puingranulaat verwerkt. Buiten is plaats voor twee afvalbakken en tijdens de bouw wordt het afval gescheiden opgehaald.

Reageer op dit artikel