nieuws

Zweden bouwen waterkrachtcentrale in India

bouwbreed

De Zweedse aannemers Skanska en NCC bouwen een waterkrachtcentrale in het noorden van India, in de regio Jammu en Kashmir.

Het betonwerk voor het Uri-po (Uri is een nabijgelegen plaats) is bijna gereed. Begin 1997 moeten de vier generatoren in bedrijf genomen worden, volgens de planning. Het water van de Jhelum wordt dan gedeeltelijk naar de centrale geleid, die wordt gevoed vanuit een bescheiden bassin van ongeveer 300 bij 150 m. De Jhelum stroomt verder via Pakistan en mondt bij Karachi uit in de oceaan. Het bassin is voorzien van een overloop en een regelbare inlaat. Naast de inlaat wordt een stuwdam in de rivier aangelegd, met een doorlaat voor vissen. Het water uit het bassin stroomt door een kanaal naar de eigenlijke centrale. Het verval is ca. 250 m en de installatie, uitgevoerd door Kvaerner Boving en Sweco, heeft een vermogen van 480 MW.

Voor de aanleg van het complex moesten grote hoeveelheden zand en rots worden afgegraven, meer dan 5 miljoen m3. Een deel daarvan is gebroken en verwerkt als toeslagmateriaal in het beton. Er werd op de bouwplaats bijna 8000 m3 beton per week geproduceerd, met cement van Indiase oorsprong, dat per as in zakken werd aangevoerd. De wapening is geleverd door de Indiase staalindustrie.

De betonconstructie krijgt veel te verduren van het sterk stromende water. Om overmatige erosie te voorkomen zijn drie voorzorgsmaatregelen genomen. Het beton is vervaardigd met extra slijtvast toeslagmateriaal, er zijn staalvezels aan het mengsel toegevoegd en het oppervlak heeft een vacuumbehandeling ondergaan. De betonconstructie is bovendien zo ontworpen, dat hij bestand is tegen de in het gebied voorkomende aardbevingen.

Overzicht van de inlaat (links) en de stuwdam (rechts) van het Uri-po in India.

Reageer op dit artikel