nieuws

Warmtepompen besparen aanzienlijk op energie

bouwbreed

“Uit ontwikkelingen op energiegebied wordt het steeds duidelijker, dat warmtepompen niet meer zijn weg te denken als het gaat om energiebesparing en bescherming van het milieu”, aldus TNO Milieu, Energie en Procesinnovatie te Apeldoorn. In Nederland is de warmtepomp als optie voor het produceren van duurzame energie, uitdrukkelijk in het beleid van de overheid opgenomen.

De belangrijkste eigenschap van warmtepompen is, dat ze warmte met een lage temperatuur op een bruikbare temperatuur voor verwarming of warm tapwaterbereiding ke brengen. De warmte met lage temperatuur kan bestaan uit restwarmte van elders, de omgevingswarmte of warmte die vrijkomt bij koudeproduktie. Het aardige van warmtepompen is, dat de hoeveelheid geleverde energie altijd groter is dan de hoeveelheid ‘aandrijfenergie’. Hieronder wordt dan verstaan de elektrische energie uit het net, nodig voor het laten werken van de warmtepomp. Dat betekent dat met een warmtepomp veel op energie valt te besparen. De energiebesparing leidt dan tot een dienovereenkomstige vermindering van de CO2-emissie. TNO doet uitgebreid onderzoek naar optimale toepassingen van warmtepompen en een optimalisatie van de prijs-prestatieverhouding ervan.

Reageer op dit artikel