nieuws

Voetbaltempel bij Parijs valt f. 67 mln duurder uit

bouwbreed

Het grote voetbalstadion van Macary-Zublema, dat aan de noordelijke poort van Parijs in de steigers staat, dreigt een enorm financiele strop te worden. De bouwkosten worden reeds op een miljard gulden geschat en zullen met f. 67 miljoen worden vermeerderd door een noodzakelijke reiniging van de bouwgrond. Het stadion met 80.000 zitplaatsen moet voor de wereldkampioenschappen voetbal van 1998 klaar zijn.

De grond is doordrongen van ammoniak, hetgeen voor een hinderlijke stank zorgt bij de werkzaamheden. Het probleem was bekend voordat aan de bouw werd begonnen. De Franse regering heeft het po van prijsvraagwinnaar Jean Nouvel, die het probleem van de grondvervuiling in zijn bestek had opgenomen, echter vervangen door dat van het architectenbureau Macary-Zublema.

Dit ovale stadion ligt gedeeltelijk onder de grond, waardoor veel graafwerkzaamheden moesten worden verricht. Aanvankelijk zou dit stadion f. 100 miljoen minder kosten dan dat van Nouvel; het tegendeel is echter waar. Na een nieuwe kostenraming blijkt het ontwerp van Macary-Zublema veel duurder te zijn en moeten de architecten bovendien het probleem van de grondvervuiling oplossen door hun stadion in “een grote bak” te bouwen. Dit extraatje kost een slordige f. 67 miljoen meer.

Gaetan Desruelles, algemeen directeur van het consortium (Bouygues, Dumez en SGE) dat het ‘Grote Stadion’ bouwt, heeft bovendien bekend gemaakt, dat de Franse banken zich al in december uit dit po hebben teruggetrokken. Dit uit angst eenzelfde financiele strop tegemoet te gaan als de partners in de bouw van de Eurotunnel. Zij willen de vaste garantie dat ze geld terugkrijgen.

Het grote probleem is dat het stadion nog geen thuisclub heeft die de nodige sportevenementen kan garanderen, waardoor de banken het financiele risico te groot vinden. Het consortium zelf weigert een financiele garantie te geven.

Een insider van de bankwereld gaat ervan uit dat het Grote Stadion wel van de grond zal komen. “Met of zonder de banken. Bouygues en Dumez hebben geld genoeg. De groten van de bouwwereld willen hun balans echter niet verzwaren. Dit zouden hun eigen aandeelhouders niet pikken.”

Het consortium zoekt nu een financiering van het stadion door buitenlandse banken. De Franse staat neemt f. 400 miljoen in dit po voor zijn rekening. Bij gebrek aan bankiers om de extra kosten van f. 67 miljoen voor de grote schoonmaak te betalen, zal de overheid worden verzocht opnieuw diep in de buidel te tasten.

Reageer op dit artikel