nieuws

Vliegveld Beek ‘bodemloze put’

bouwbreed Premium

Het vliegveld in Beek – Airport Maastricht-Aachen – kan het beste dichtgegooid worden. De luchthaven is niets en wordt ook nooit wat. Het provinciaal bestuur kan beter met de rijksoverheid onderhandelen over alternatieven voor de Oostwestbaan.

Dat is het belangrijkste onderdeel uit het commentaar van het bestuurskundig en juridisch adviesbureau Klinkers uit Den Haag. In opdracht van de gemeente Sittard gaf Klinkers een advies omtrent een mogelijke herindeling van onder andere de Westelijke Mijnstreek. Het instandhouden van de luchthaven – waar al 25 jaar geruzied wordt over de uitbreiding met een oostwestbaan – is volgens Klinkers onzin. “De luchthaven levert geen betekenisvolle bijdrage aan het nationaal inkomen, heeft een werkgelegenheid in de vorm van een ‘opgeklopte’ luchtbel, vervuilt de lucht en veroorzaakt veel geluidshinder. Alleen bij ongelimiteerde nachtvluchten valt er iets te verdienen. De opbrengst is nu: ruzie met de burgerij en een bodemloze put die straks voor de regio komt.”

Volgens Klinkers is “dichtgooien van die hap, asfalt oprollen, bomen planten en de hele handel in Euregionaal verband naar Bierset verplaatsen”, de beste oplossing. De luchthaven behoort zijns inziens bij de regionale folklore, net als het carnaval en de schutterijen.

In een nader commentaar zegt Klinkers dat de passage over de luchthaven slechts een detail vormt van zijn rapport en dat hij zijn commentaar geschreven heeft aan de hand van toegezonden rapporten. Hij houdt staande dat Beek slechts “een beetje luchthaven is”, overbodig is door de uitbouw van Schiphol omdat in Nederland hierdoor voldoende infrastructuur is.

Reageer op dit artikel