nieuws

Veel belangstelling voor Oost-Groningen als woongebied

bouwbreed Premium

Oost-Groningen wordt als woongebied voor gepensioneerde westerlingen steeds aantrekkelijker. In vergelijking met Friesland en Drenthe zijn de nieuwbouwprijzen lager en is er meer onaangetast natuurschoon. Dat blijkt uit een onderzoek dat adviesbureau Heidemij uitvoerde in opdracht van de provincie Groningen.

Heidemij keek naar de vestigingsmotieven van nieuwkomers in Oost-Groningen. Daaruit bleek dat van alle nieuwkomers bijna de helft gepensioneerd is en uit de Randstad komt. De resultaten van het onderzoek zullen onder andere worden gebruikt als bouwstenen voor nadere invulling van de plannen voor De Blauwe Stad. Een speciale stichting in het gebied wil de streek ten noorden van Winschoten en rondom het Oldambtgebied economisch weer interessant zien te maken. De verpauperende landbouw heeft daar voor een leegloop van het platteland gezorgd.

Aan de hand van het ontwikkelingsplan van architect Jan Timmer uit Scheemda zijn er inmiddels concrete plannen gepresenteerd voor de aanleg van een 800 hectare groot meer, omgeven met tal van recreatieve voorzieningen, woningen en bossen. Naast de aanleg van een meer willen de initiatiefnemers ook bosbouw, meer natuurgebied en economische ontwikkeling in de directe omgeving van de A7. Het totale plan kost volgens een haalbaarheidsonderzoek zo’n half miljard gulden. Dit jaar zal door de betrokken gemeenteraden een beslissing worden genomen over het doorgaan van De Blauwe Stad. Bij de verdere planontwikkeling zijn ook Ballast Nedam, Beheer Koop Tjuchem, Koninklijke Volker Stevin, NBM Amstelland en Wilma Bouw betrokken.

Reageer op dit artikel