nieuws

Universiteiten uiten kritiek op EZ-plan voor top-instituten

bouwbreed Premium

De vereniging van universiteiten (VSNU) heeft ernstige kritiek op de manier waarop minister Wijers van Economische Zaken het technologisch toponderzoek in Nederland probeert te stimuleren. Nu Wijers de universiteiten buiten de oprichting van nieuwe topinstituten houdt, dreigt het onderzoek in Nederland verder te worden versnipperd, klaagt de VSNU.

De minister stelt vanaf 1999 jaarlijks f. 55 miljoen beschikbaar voor de oprichting van enkele nieuwe topinstituten. Hij acht een technologie-offensief noodzakelijk om internationaal te ke concurreren. Bedrijven ke tot 1 mei voorstellen indienen met wie ze aan dergelijke instituten willen deelnemen. Dat ke bij voorbeeld onderzoekers van andere bedrijven zijn, maar ook universitaire instituten. Vervolgens beslist Wijers voor welke nieuwe voorstellen hij geld beschikbaar stelt. De universiteiten menen dat zij veel onderzoekinstituten in huis hebben die ke voldoen aan de vraag uit het bedrijfsleven, en dus een zinnige bijdrage ke leveren aan de nog op te richten instituten, als er al nieuwe nodig zijn. Zij krijgen echter geen enkele ruimte om zichzelf aan te bieden, zo klagen zij. Volgens een woordvoerder van Wijers is die klacht onterecht, omdat het bedrijfsleven best wel weet wat de universiteiten te bieden hebben.

De universiteiten vrezen echter dat zij buiten beeld raken en voorspellen dat het onderzoek in de nieuwe instituten deels zal overlappen met hun eigen onderzoek. De nieuwe topinstituten zullen bovendien geld en deskundigheid bij de universiteiten wegtrekken.

Reageer op dit artikel