nieuws

Oudbouw TU Delft geschikt voor woningen en jachthaven

bouwbreed

De oude TU-wijk aan de rand van de Delftse binnenstad kan herbestemd worden tot een woonwijk met bijna 600 woningen en een jachthaven.

Dit blijkt uit een studieplan dat architect ir. M. Karthaus heeft gemaakt voor de Amsterdamse poontwikkelaar de Court Projekten. Deze presenteert het plan morgen bij het begin van de verbouwing van het voormalige gebouw voor Werktuigbouw tot 60 huur- en koopwoningen.

De poontwikkelaar bedoelt de studie als “bijdrage aan de discussie” wat er moet gebeuren met de gebouwen van begin deze eeuw die de Technische Universiteit wil afstoten voor het jaar 2000.

Opbrengst per gebouw

“In overleg met enkele grote ontwikkelaars, zoals de bij de nieuwbouw van de TU-bibliotheek betrokken ING, beraadt de TU zich vooral op nieuwbouw-mogelijkheden. Wij willen wijzen op de mogelijkheden tot herbestemming, zoals wij doen met het gebouw voor Werktuigbouw”, licht ontwikkelaar R. Strijland het initiatief toe.

In de zes gebouwen ke 253 appartementen komen en 120 studentenwoningen. Daarnaast is in het ontwerp van Karthaus plaats voor 171 nieuwbouw-appartementen, 40 patiowoningen en een hotel met honderd bedden. Midden in het wijkje wordt een omvangrijke waterpartij uitgegraven en langs het Rijn-Schiekanaal kan een jachthaven komen.

De poontwikkelaar stelt voor om middels een “tendersysteem” de opbrengst per gebouw te optimaliseren. Deze aanpak per gebouw speelt ook in op de onzekerheid wanneer de Technische Universiteit welk gebouw zal afstoten.

Overzicht van het studieplan tot hergebruik van de oude TU-wijk aan de rand van de Delftse binnenstad.

76 huur/koopwoningen ITC-gebouw: 35 woningen jachthaven hotel patiowoningen 75 nieuwbouw woningen 120 studentenwoningen

18 nieuwbouw woningen 18 nieuwbouw woningen 30 woningen 33 woningen 80 woningen 60 nieuwbouw woningen 75 woningen

Reageer op dit artikel