nieuws

Ontdekkingstocht langs Limburgse Grotten

bouwbreed Premium

Een ontdekkingsreis door het labyrint van de mergelgrotten zonder ooit te ke verdwalen. De tentoonstelling heeft als titel Sprekend Duister en gaat over de onderaardse grotten in Limburg. De expositie is tot 31 maart in het Limburgs Museum in Venlo.

Volgens het museum komen op een heel speciale manier vrijwel alle aspecten van het ontstaan en het gebruik van de grotten aan bod. Rond acht thema’s kan een ontdekkingstocht worden gemaakt zoals dit in het duister van de berg ook mogelijk is.

De indruk van een ondoorgrondelijk labyrint waarin je makkelijk verdwaalt. De verlichting die in de loop van de eeuwen is gebruikt om de weg te vinden in het doolhof komt aan bod, evenals de sporen die de blokbrekers hebben achtergelaten. Talloze voorwerpen en tekens op de wanden geven een indruk van wie er in het verleden in de gangenstelsels hebben gewerkt en rondgeneusd.

En dat waren niet altijd activiteiten die het daglicht konden verdragen.

Bij de presentatie wordt doorlopend een onderwijsfilm uit 1918 vertoond over mergelwinning in Zuid-Limburg. Deze film van Jules Stoop duurt tien minuten.

Verder is bij de tentoonstelling een aparte brochure met tekst en uitleg verschenen.

Sprekend Duister is tot en met 30 maart te zien in het Limburgs Museum. Dat is te vonden aan de Goltziusstraat 21 in Venlo. Het museum is open van dinsdag tot en met vrijdag van 10 tot 16.30 uur en in het weekend van 14 tot 17 uur.

Reageer op dit artikel