nieuws

Noorse architect wint schouwburgpo in Kopenhagen

bouwbreed

De Noorse architect professor Sverre Fehn (71) levert het ontwerp voor de omvangrijke uitbreiding en vernieuwing van het Koninklijk Theater in de Deense hoofdstad Kopenhagen. In 2000 moet, in aansluiting op de bestaande schouwburg in het hart van de stad, een 16.000 m2 omvattend aanbouw verrijzen als link tussen het hoofdtheatergebouw (‘Gamle Scene’) en de annex ‘Staerekassen’.

De door Fehn getekende verbindende nieuwbouw omvat onder andere twee zalen. Het meest opvallende element in Fehns vormgeving is de 34 meter hoge gevelpartij, die de indruk wekt van twee uitslaande vleugels.

Jurylid prof. Boje Lundgaard van de architectenopleiding in Kopenhagen noemde het ontwerp “een fantastische greep”. Het oordeel van de jury was dan ook unaniem bij de keuze uit totaal tien inzendingen, die behalve uit Noorwegen afkomstig waren uit Denemarken, Finland, Engeland en Spanje. De investering in het theaterpo beloopt f. 235 miljoen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels