nieuws

Nijmeegs centrum ondergaat verbouwing

bouwbreed Premium

Een deel van het Nijmeegse centrum ondergaat de komende vijf jaar een ingrijpende gedaanteverwisseling. Gisteren ondertekenden de gemeente en ING Vastgoed Ontwikkeling het zogenoemde Marienburgplan, dat in totaal f. 175 miljoen gaat kosten.

Nijmegen krijgt er in dat plan 7000 vierkante meter winkelruimte bij. Om het plan, dat jarenlang is voorbereid, mogelijk te maken moeten verschillende beeldbepalende gebouwen aan de oostzijde van het Nijmeegse centrum gesloopt en gerenoveerd worden. Zo verdwijnt het kantoor van de Sociale Dienst. Die dienst verhuist naar het naastgelegen hoofdbureau van politie. De politie betrekt naar verwachting in 1997 nieuwbouw in de omgeving van het NS-station.

Het bestaande politiebureau wordt gerenoveerd en aanzienlijk uitgebreid. In 1999 huizen in het oude hoofdbureau van politie behalve de Sociale Dienst ook de bibliotheek, het Gemeentearchief, een politiek cultureel centrum en het filmcentrum. Als het kantoor van de Sociale Dienst is gesloopt zullen ook verschillende andere winkels en woningen tegen de vlakte moeten om plaats te maken voor de modernisering van het Nijmeegse winkelhart.

Het Marienburgplan maakt gebruik van de flinke hoogteverschillen in het centrum van de stad. Er komen winkellagen op twee niveaus, die in elkaar overlopen. De gemeente hoopt vooral gespecialiseerde en luxe winkels naar de nieuwe promenade te trekken. Boven de winkels wil de gemeente ongeveer tachtig woningen realiseren om het centrum levendig te houden.

Nijmegen en ING Vastgoed Ontwikkeling hebben voor het Marienburgplan een unieke samenwerkingsvorm ontwikkeld. Beiden participeren in een speciaal opgerichte vennootschap onder firma (v.o.f), waarbij de twee partijen ieder risicodragend kapitaal inbrengen. “Marienburg v.o.f.” heeft precies vijf jaar de tijd om de plannen te realiseren. Het nieuwe Nijmeegse centrumgedeelte moet in 2001 klaar zijn.

Reageer op dit artikel