nieuws

Monumenten op Sicilie in zeer slechte staat

bouwbreed

Groot alarm op Sicilie, waar in het stadje Noto de koepel van de kathedraal is ingestort. De ramp heeft een algemeen probleem op Zuid-Sicilie aanhangig gemaakt.

De ravage aan het bekende barokke bouwwerk van Rosario Gagliardi uit de 17e eeuw zal gevolg worden door meer soortgelijke spontane vernietigingen van het cultuurbezit. Al zeven monumenten in de buurt van Noto zijn gesloten uit veiligheidsoverwegingen.

Reeds in 1988 werd een plan opgesteld om de rijke gebouwen van de zogeheten ‘Stenen stad’ te bewaren. De aardbeving in 1990 bracht aan de toch al verpauperde monumenten een gigantische extra schade aan, die de directe oorzaak vormt voor de huidige instorting van de kathedraal. In het jaar van de beving werd door de overheid direct geld beschikbaar gesteld voor restauratie, dat echter dankzij Siciliaanse bureaucratie nooit gebruikt kon worden. Nu is de discussie hoog opgelaaid en buigen de ministeries van Cultuur en die van Publieke Werken zich over de financiering van een groot restauratieplan voor Noto.

Europese hulp

Hierbij zal niet alleen een beroep gedaan worden op nationale fondsen en privegiften, maar hopen de initiatiefnemers van een reddingsplan ook een beroep te ke doen op de Europese Gemeenschap. Gezien de voorgeschiedenis stelt het comite zich ontvankelijk op voor internationale voorstellen om de herstelwerkzaamheden aan te pakken.

Reageer op dit artikel