nieuws

Monografie bundelt werk van architect Van Heeswijk

bouwbreed

Werk dat niet nadrukkelijk om aandacht vraagt, des te meer komt het aandacht toe. Met deze aanbeveling introduceert Herman Hertzberger de monografie over de jonge architect Hans van Heeswijk.

Na zijn afstuderen aan de TH Delft in 1980 heeft Van Heeswijk zijn eerste praktijk opgedaan bij het bureau van Aldo van Eyck en Theo Bosch. Sinds hij in 1985 een eigen bureau begon is zijn oeuvre gestaag en op een zeer coherente manier gegroeid. Hoewel de bouwtechniek zich in zijn transparante gebouwen van staal en glas nooit verloochent, kan zijn werk toch niet als high-tech worden getypeerd. Van Heeswijk paradeert niet met zijn technische kennis, maar stelt die geheel in dienst van het ruimtelijke effect. De monografie geeft daar een politiebureau in Edam, een centrum voor beeldende kunst in Breda en verschillende kantoren in Amsterdam, Rotterdam en Haarlem als voorbeeld van.

Stadsvernieuwing

Opmerkelijk is de stadsvernieuwing in de Amsterdamse Dapperbuurt. De woningen zijn uitgewerkt met een volstrekt vanzelfsprekende logica. Daardoor voegen de metalen blokjes zich moeiteloos tussen de oude bebouwing, al zijn ze qua vorm en materiaal volstrekt onderscheiden. Wie zo zonder pose de architectuur voor zichzelf kan laten spreken verdient inderdaad een eigen monografie.

De laatste jaren is Van Heeswijk vooral betrokken bij civiele werken: hij werkt aan loopbruggen over verschillende rijkswegen en een metrostation in Rotterdam.

De monografie biedt een heldere documentatie van elf poen. In een inleiding zet van Heeswijk zijn aanpak en motieven uiteen.

Hans van Heeswijk, architect. Uitg. 010, Rotterdam 1995; 30×30 cm, 60 blz, f. 42,50. ISBN 90.6450.215.3

Woningen in de Dapperbuurt. De bouwtechniek uit de utiliteitsbouw voegt zich geheel vanzelfsprekend in de oude stad.

Reageer op dit artikel