nieuws

Milieugroep Overijssel gokt op lager gasverbruik

bouwbreed Premium

Natuur en Milieu Overijssel gaat ervan uit dat een groot deel van de 25.000 woningen die in de komende jaren in de provincie worden gebouwd gemiddeld niet meer dan 600 kubieke meter gas verbruiken. Het Steunpunt Duurzaam Bouwen van de milieu-organisatie verwacht dat de woningen die de Vereniging voor Mens- en Milieuvriendelijk Wonen in Zwolle-Zuid laat bouwen aan deze norm zullen voldoen.

De reden daarvoor ligt in het plaatsen van HR-glas en betere isolatie. Met deze maatregelen daalt hetgemiddelde gasverbruik met ruim een kwart. De installatie van een HR-ketel, zongericht bouwen en warmteterugwinning maakt woningen volgens het Steunpunt pakweg de helft energiezuiniger. De inzet van stadsverwarming veroorzaakt een botsing tussen belangen. Energiebedrijven moeten fors investeren in de benodigde voorzieningen. De bewoners van energiezuinige woningen nemen vervolgens zo weinig warmte af dat het leverende bedrijf te weinig inkomsten krijgt om de investeringen terug te verdienen. Mede daardoor komt er geen stadsverwarming in de Zwolse wijk Stadshagen.

Reageer op dit artikel