nieuws

Hunter Douglas sterker in opkomende economieen

bouwbreed Premium

Het onderdeel bouwprodukten van Hunter Douglas heeft het afgelopen jaar naar behoren gepresteerd. Vooral in de opkomende economieen in Azie heeft men veel plafondprodukten weggezet.

“In Azie wordt een nieuwe wereld gebouwd. Daar willen we graag aan deelnemen”, zei R. Sonnenberg, CEO Hunter Douglas, gisteren in zijn toelichting op de resultaten van 1995. “Door de vele infrastructuurpoen zijn we in China hoofdzakelijk actief op het vlak van het plafond. De Luxaflexen laten nog even op zich wachten.” Het ‘bekledingsconcern’ levert aan de vele vliegvelden en metrostations die worden gebouwd. Een laatste succes is de afzet van 300.000 m2 plafond in de Petronas Twin Towers in Kuala Lumpur. Eind dit jaar moeten de 450 meter hoge gebouwen worden opgeleverd. Aan de voet van de torens, de hoogste ter wereld, komt een gigantisch winkelcentrum waar Rodamco een belang in heeft van 30 procent. “Het succes in China en Maleisie komt door het feit dat we vestigingen in die landen hebben met lokale mensen en niet vanuit Europa proberen deze markt te veroveren”, vult vice-president (VP) L. Reijtenbagh aan.

Het blijft onmogelijk om de grootte van het onderdeel bouwprodukten in procenten van de totale omzet te bepalen. De onderneming klapt geheel dicht als daar naar wordt gevraagd. Analisten van ABN Amro Hoare Govett schatten de omzet, exclusief Nedal, op iets boven de half miljard gulden.

Reijtenbagh, die uiterst omzichtig formuleert, wil alleen kwijt dat de bouwproduktenomzet in Europa en Latijns Amerika iets minder dan 50 procent is van het totaal van die landen. “We zijn tevreden over deze activiteiten. Ten opzichte van 1994 steeg de omzet en de winst lekker.”

In Nederland heeft de fabriek van Hunter Douglas Construction Elements, die produkten voor de u-bouw levert, in Leek “een aanzienlijk hogere omzet en winst” gerealiseerd. De VP merkt hierbij op dat 90 procent van de Leek-produktie wordt geexporteerd.

Of Hunter Douglas in Nederland een groter marktaandeel heeft verkregen, wordt tijdens de toelichting niet duidelijk. De voorganger van Reijtenbagh, de vorig jaar overleden M. Baars, was daar hard mee bezig. Hij wilde dat elke poontwikkelaar en belegger de produkten van Hunter Douglas voorschreef. De concurrentie in Nederland in de segmenten gevels, wanden en plafonds is moordend. Het concern moet opboksen tegen lokale grootheden als Unidek Volumebouw. Daarnaast nam de utiliteitsbouw in 1995 maar marginaal toe.

Jaarcijfers Hunter Douglas 1995

Omzet f. 2,057 mld ( f. 2,003 mld) Bedr. result. f. 248,7 mln ( f. 193,4 mln) Winst f. 125,6 mln ( f. 90,4 mln)

Omzet Europa 46 % (42 %)

Reageer op dit artikel