nieuws

Hoogovens maakt winst van ruim half miljard gulden

bouwbreed Premium

Het staal- en aluminiumconcern Hoogovens heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van f. 507 miljoen tegen f. 354 miljoen in 1994. De omzet steeg van ruim f. 7,9 miljard tot f. 8,1 miljard. Het resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening verdubbelde tot f. 810 miljoen. Bestuursvoorzitter N. van Veen sprak donderdagochtend van “zeer bevredigende resultaten”.

De recordwinst van 1995 was zowel aan de staal- als de aluminiumactiviteiten te danken. Staal zag het resultaat uit de gewone bedrijfsuitoefening groeien van f. 456 in 1994 tot f. 720 vorig jaar. Aluminium kwam uit de verliezen: plus f. 140 in 1995 tegenover min f. 35 in 1994.

Voor de eerste helft van dit jaar zijn de verwachtingen minder hoog gespannen. Het nettoresultaat uit gewone bedrijfsuitoefening zal de komende zes maanden duidelijk onder het resultaat van het tweede halfjaar van 1995 uitkomen, aldus Hoogovens. In het tweede semester vorig jaar bedroeg deze winst f. 316 miljoen.

Hoogovens heeft last van de economische groeivertraging die de meeste landen in de Europese Unie en de Verenigde Staten sinds midden vorig jaar heeft getroffen. Voor een verbetering van de conjunctuur ziet de onderneming tot nu toe weinig concrete aanwijzingen.

Reageer op dit artikel