nieuws

Grote ontevredenheid over hoveniersbranche

bouwbreed

De Consumentenbond wil een onafhankelijke geschillencommissie oprichten voor hoveniers. Volgens de organisatie is dit nodig vanwege het grote aantal klachten over aanleg en onderhoud van tuinen. In 1994 kwamen bij de Consumentenbond hierover 135 klachten binnen. Vorig jaar waren dit er 144. De meeste klachten kwamen van particulieren.

Dit blijkt uit een artikel in de onlangs verschenen Consumentengids. Een woordvoerder van de Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG) zegt dat de klachten voor het grootste deel betrekking hebben op bedrijven die niet zijn aangesloten bij de VHG. Vorig jaar zouden bij de VHG slechts vier klachten zijn binnengekomen over leden van de vereniging. De VHG is overigens voorstander van een onafhankelijke geschillencommissie. Deze kan binnen een jaar zijn opgericht.

Voorbeelden waar het mis ging zijn er in overvloed, aldus het artikel in de Consumentengids. Een echtpaar dat niet tevreden was over de wijze waarop een hovenier een tuin aanlegde, hield 10 procent in op de rekening die hij indiende. De tuinman was het hier niet mee eens, waarop de opdrachtgevers zich richtten tot de Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners. Deze stelde hen in het gelijk en besliste dat de hovenier f. 5500 moest betalen. Dit was echter niet genoeg om de tuin goed aan te leggen. De VHG kent een garantieregeling, maar hiervoor kwamen de opdrachtgevers niet in aanmerking omdat de tuinman het karwei niet had aangemeld bij de VHG. Nadat de Consumentenbond had geklaagd bij de brachevereniging besloot deze de vordering toch over te nemen en kreeg het echtpaar na veertien maanden onderhandelen zijn geld.

Het merendeel van de 2300 hoveniers in Nederland is echter niet aangesloten bij de VHG. Waardoor conflicten veelal voor de rechter moeten worden uitgevochten. Dit duurt veelal nog langer en is erg duur.

In Nederland zijn circa 2300 hoveniers waarvan er circa 1000 zijn aangesloten bij de VHG. Deze heeft een eigen geschillencommissie, maar de Consumentenbond merkt hierbij op dat deze niet onafhankelijk is omdat de commissieleden zijn aangewezen door de branchevereniging.

Reageer op dit artikel