nieuws

Frans Diekstra postuum in Cannes aanwezig

bouwbreed

Alsof er niets was gebeurd stonden Hans de Jonge en Dick van Dijk gebroederlijk naast elkaar in hun stand op de jaarlijkse vastgoedbeurs in Cannes. De concurrentie in verbazing achterlatend. De twee zwaargewichten hadden het toch voor elkaar gekregen om Starke Diekstra onder te brengen in een veilige haven, de Heidemij-dochter Grabowsky en Poort. De concurrentie mocht dat best zien in deze mondaine Franse badplaats.

Na het overlijden van directeur/eigenaar Frans Diekstra stonden de adviesbureaus in de rij om de onderneming over te nemen van de erven Diekstra. De nog maar net begonnen vastgoedprofessor Hans de Jonge besloot na consultatie van onder ander oud TBI-topman Lense Koopmans en onder druk van zijn eigen personeel met rust het verkooptraject in te gaan. Uiteindelijk viel de keus op Grabowsky en Poort.

“We kampten nog steeds met het imago van het constructiebureau. Zo zijn we begonnen, maar al lang niet meer uitsluitend actief in dat veld”, zegt Dick van Dijk, voorzitter van de directie van G en P, in een toelichting op de vorige week afgeronde overname. “We wilden een full-service-bureau worden, dus van begin van de vastgoedketen tot het eind. Starke Diekstra is met haar activiteiten actief aan begin en het eind en wij zaten er tussen in. We passen daarom uitstekend bij elkaar.”

De nieuwe combinatie, G en P Starke Diekstra, zegt in losse deelvelden als werktuigbouw, elektrotechniek en constructie te excelleren. “Maar we zijn uitstekend in staat om alles in een dienst aan te bieden”, vult De Jonge, directielid Starke Diekstra, aan. “Bij de grote poen proberen we de regie te nemen. Het zijn dan niet alleen de traditionele u-bouwwerken, maar ook steeds meer de moeilijke infrastructuurwerken in binnen- en buitenland. Dergelijke over het algemeen multidisciplinaire projecten zijn uitstekend samen te doen met andere bedrijven binnen het Heidemij-concern.”

Op de vraag of G en P Starke Diekstra niet een te dominante positie heeft schudden beide heren driftig van nee. Van Dijk: “Het is net als winkelen bij AH. Je kan er je hele boodschappenlijst afwerken, of slechts met een pot pindakaas naar buiten stappen. Alleen dergelijke multidisciplinaire bureaus zijn in staat de steeds maar ingewikkelder wordende bouwproblematiek op te lossen. Naast de vakdiscipline en het projectmanagement zijn we ook in staat procesmanagers te sturen. Kijk maar eens naar mensen als Riek Bakker die zijn gespecialiseerd in het vlot trekken van ingewikkelde grootschalige bouwklussen. Volgens ons wordt het niet makkelijker de komende jaren. Kijk alleen maar eens naar het proces van de stadsverdichting. Er moeten mensen komen die over hun vakgebieden heen ke kijken en diplomatiek met de problemen omgaan, dus niet mensen die elkaar het kot uitvechten.”

Dit jaar wil het adviesbureau G en P, dat een winstgevende omzet draait van rond de f. 120 miljoen, gebruiken om te consolideren. Twee overnames, vorig jaar werd het Belgische bedrijf Gedas overgenomen, is voor een “denkbedrijf” veel. “Ik voer geen overnamegesprekken op dit moment”, zegt Van Dijk. “Maar als er weer een gouden kans a la Diekstra voorbij komt, ben ik er wel weer bij. Het komende jaar moeten de twee organisaties elkaar gaan leren kennen om op termijn een bedrijf te worden. Bij dit proces wordt niks geforceerd. Zo beginnen we de integratie door projectteams samen te stellen uit de beide bedrijven. De volgende fase is het verder internationaliseren van onze diensten. Nu Nederland een goede thuismarkt is, gaan we via Belgie Europa in. Vooral in de grote infrastructuurwerken willen we onze groei realiseren.”

Reageer op dit artikel