nieuws

Duitse economie in mineur

bouwbreed

De Duitse economie staat er beroerd voor. Het bruto binnenlands produkt (bbp) daalde in het vierde kwartaal van 1995 met 0,5 procent ten opzichte van de voorgaande drie maanden. Vergeleken met dezelfde periode van 1994 bleef de groei beperkt tot 1 procent. Per saldo kwam de groei over heel 1995 uit op de verwachte 1,9 procent.

In het derde kwartaal was er nog een positief verschil van 1,7 procent en zelfs van 2 en 2,3 procent in respectievelijk het eerste en tweede kwartaal van 1995. Het Duitse bureau voor de statistiek, dat de cijfers donderdag bekendmaakte, schreef de dalende lijn in het vierde kwartaal toe aan een achteruitgang van de investeringen in de bouw met 1,8 procent en die in de kapitaalgoederen van 0,6 procent.

Slecht nieuws komt nooit alleen. Woensdag werd bekend dat de werkloosheid bij onze oosterburen in februari voor de tweede achtereenvolgende maand een naoorlogs record heeft bereikt. Het aantal werkzoekenden steeg met 111.000 tot 4,27 miljoen ofwel het werkloosheidspercentage liep op van 10,8 tot 11,1.

De sociaal-democratische oppositie concludeerde dat Duitsland aan de rand van een recessie staat. Minister van economische zaken Rexrodt bestreed dit. Ook president Tietmeyer van de centrale bank dacht er anders over, ook al gaf hij woensdag toe dat Duitsland een duidelijk mindere periode doormaakt. Volgens hem is de werkloosheid niet alleen te wijten aan een zwakke economie, maar het gevolg van structurele problemen. Hij noemde de hoge loonkosten en kosten van de sociale zekerheid, de tegenvallende particuliere bestedingen en de export, naast de stagnatie in de bouw.

Reageer op dit artikel