nieuws

Dredging/Jan de Nul halen order gaspijplijn binnen

bouwbreed

De Vlaamse baggeraars Jan de Nul en Dredging International hebben van het Interconnector Consortium het baggercontract toegewezen gekregen voor het leggen van de gaspijplijn Interconnector onder de Noordzee. Met deze order is een bedrag gemoeid van circa f. 203 miljoen.

Het betreft hier het traject van 240 kilometer onder de Noordzee van Bacton in Groot-Brittannie naar het Belgische Zeebrugge voor de aanvoer van aardgas. Dredging International en Jan de Nul richtten voor dit karwei de joint-venture Baczee op die de order wegkaapte voor geduchte concurrenten als Ballast-Nedam en het Franse Bouygues.

De Vlaamse baggeraars beginnen komende herfst met de werkzaamheden. In 1998 zal het eerste aardgas vanuit Bacton naar Zeebrugge moeten stromen met een capaciteit van 20 miljard kubieke meter per jaar.

Om de werken te mogen uitvoeren heeft Interconnector de Vlaamse baggeraars wel verzocht samen te werken met European Marine Contractors voor het leggen van de aardgaspijpen en met het ingenieursbedrijf Brown en Root. Op die manier vertegenwoordigt het totale contract van de vier betrokken partners van deze ‘alliantie’ een bedrag van f. 434,5 miljoen. Via deze samenwerking hoopt men de engineering-kosten te ke drukken.

De aanleg van de Interconnector vergt in totaal f. 1265 miljoen. Het grootste gedeelte van dat bedrag is bestemd voor de aankoop van buizen en de bouw van de stations op het land. De toewijzing van dit deel van het contract gebeurt binnenkort, zo heeft het Interconnector Consortium bekendgemaakt. Het consortium wordt voor 40% gecontroleerd door British Gas. BP, Conoco, Gazprom en Elf hebben elk een aandeel van 10%, het Belgische Distrigas van 5%.

Reageer op dit artikel