nieuws

Britse politie doet inval bij Tarmac en Hall

bouwbreed Premium

De politie van het Britse ministerie van defensie heeft een inval gedaan bij de Britse bouwbedrijven Tarmac en Matthew Hall (dochteronderneming van Amec), zo lekte deze week uit. Volgens een woordvoerder van de militaire politie verdenkt het ministerie beide bedrijven van “criminele financiele onregelmatigheden” bij een opdracht voor het ministerie van defensie in Schotland.

De politie doorzocht kantoren in Londen, Glasgow en Wolverhampton en nam een boekhouding in beslag die betrekking had op het po. De inval vond plaats op last van de Schotse Procureur-Generaal, die van de verdenkingen van het ministerie op de hoogte was gebracht. Tarmac toonde zich “volkomen verrast” door de inval maar verklaarde zich bereid “alle medewerking te verlenen” bij onderzoek naar de beschuldigingen.

De grootste Britse bouwer voerde tussen 1989 en 1992 werkzaamheden uit in het Schotse Coulport. Deze marinebasis voor nucleaire onderzeeers werd vernieuwd als onderdeel van de vervanging van Polaris door Trident onderzeeers. Tarmac schakelde Matthew Hall in als onderaannemer voor elektrotechnisch en mechanisch ingenieurswerk.

‘Frustrerend’

Sinds 1992 bakkeleien Tarmac en het ministerie over de afrekening. De oorspronkelijke begroting van omgerekend f. 145 miljoen werd ruim overschreden door wijziging van opdracht en specificaties. Het ministerie ging akkoord met een opwaardering tot f. 270 miljoen, maar Tarmac eist nog eens f. 125 miljoen extra.

Het kan nog lange tijd duren voor de details van de beschuldiging naar buiten komen.

Een woordvoerder van Tarmac noemde het “frustrerend” dat het bedrijf de precieze verdenkingen voorlopig niet te horen krijgt. “Wij waren nog steeds in gesprek met het ministerie”, aldus een woordvoerder van Tarmac. “Het is uitzonderlijk dat onderhandelingen zo lang duren.”

Haastwerk

Volgens een woordvoerder van de militaire politie is het de eerste keer dat het ministerie een dergelijke inval doet bij een reusachtige aannemer als Tarmac: “Wij wilden de zaak niet veel ruchtbaarheid geven, want Tarmac is een groot beursgenoteerdbedrijf. Maar een inval in drie kantoren lekt op een gegeven moment toch uit.”

De laatste grote slag sloeg het ministerie van defensie begin jaren negentig toen een Britse tussenman bij de leverantie van munitie werd ontmaskerd. De man had f. 3,75 miljoen verduisterd en zit nu een gevangenisstraf van vier jaar uit.

Er is de laatste jaren veel kritiek geweest op de uitvoering van de werken rond Coulport. Vanwege haastwerk was het management van de bouwwerkzaamheden beneden de maat en moesten er vele wijzigingen worden doorgevoerd. Ook de controle bleef in gebreke.

Een totaalbouwprogramma van f. 2,75 miljard kwam uiteindelijk uit op f. 4,75 miljard. Het ministerie van defensie werd beschuldigd van “buitengewone incompetentie” bij de hele modernisering van Coulport.

Met een jaaromzet van f. 6,25 miljard is Tarmac het grootste Britse bouw- en constructiebedrijf. Het bedrijf maakte in 1994 een brutowinst van f. 267 miljoen. Onlangs ruilde Tarmac zijn woningbouwactiviteiten voor de civiele bouw en steengroeven van collega Wimpey. Verder verkocht Tarmac vorig jaar zijn baksteenfabrieken aan Ibstock om zich te concentreren op kernactiviteiten: steengroeven, beton, civiele bouw en ingenieurswerk.

Amec is ook een van de grotere Britse bouwers. Het bedrijf presteert matig en lag enkele maanden geleden onder vijandig vuur van het Noorse Kvaerner. Het management wist de aanval echter af te slaan en Kvaerner richtte toen zijn pijlen op Trafalgar House, dat begin deze week akkoord ging met een vriendschappelijk bod van de Noren.

Reageer op dit artikel