nieuws

Brits zakenman verkocht gestolen bouwmachines naar buitenland

bouwbreed

Een rechtbank jury in Engeland heeft Paul Granger, directeur van het bedrijf Forklift Plant and Machinery in Roydon Essex, schuldig bevonden aan diefstal van bouwmachines ter waarde van ruim f. 3 miljoen.

De rechter van het Britse Snaresbrook Crown Court veroordeelde de 40-jarige Granger daarop tot een gevangenisstraf van drie en een half jaar. Granger handelde in bouwmachines die door heel Engeland op bouwplaatsen werden ontvreemd en die in een tijdsbestek van slechts luttele uren naar het vaste continent werden verscheept. De politie startte een onderzoek naar de handel en wandel van het bedrijf na een tip van een verslaggever van het Engelse vakblad Construction News. Deze was er achter gekomen dat gestolen graafmachines door het handelsbedrijf op transport werden gesteld. Hoewel Paul Granger als hoofdverdachte terecht stond was het zijn 72-jarige vader John Granger die aan de touwtjes trok. Vanwege een terminale ziekte kon die echter niet worden voorgeleid. Granger jr. geholpen door twee medewerkers verzond de gestolen machines naar landen als Nederland, Belgie, Italie, Griekenland en Turkije.

Bij het proces kwam vast te staan dat de organisatie die eind 1994 werd opgerold al vanaf 1992 bezig was. Aanklager Michael Wood zei dat kopers vanuit het buitenland met een boodschappen briefje in de hand naar Engeland kwamen om bij Grainger hun bestelling te doen. Volgens rechter Elwen was Paul Granger iemand, waar dieven van dure bouwmachines hun waar gemakkelijk kwijt konden.

Hoewel rechter Elwen vond dat Paul Granger lager op de ladder stond dan zijn dominante vader meende hij een langdurige gevangenisstraf niettemin gerechtvaardigd. Hij liet daarbij meewegen dat Paul Granger al eerder in 1987 tot 12 maanden gevangenis was veroordeeld eveneens voor het verkopen van zeven gestolen bouwmachines.

Reageer op dit artikel