nieuws

‘Breda’ loopt als een speer

bouwbreed

De Kunst- en Antiekbeurs in Breda vindt dit jaar voor de 30ste keer plaats en is daarmee de oudste op haar gebied in ons land. “De jubileum-editie van de beurs zal een bijzonder karakter dragen. Alle deelnemers hebben gestreefd naar een optimale kwaliteitsbeheersing”, aldus voorzitter Hugo van Wezel. Om deze mijlpaal nog meer kleur te geven ontvangt iedere bezoeker (gratis) de rijk geillustreerde full colour catalogus.

Volgens Van Wezel loopt de Bredase beurs “als een speer”. Dit jaar prijzen ruim zestig antiquairs en handelaren hun waar aan vergezeld van de nodige interessante wederwaardigheden over de tentoongestelde objecten. Onder hen de familie Van Kollenburg uit Oirschot. Achter hun antieke klokken zet mevrouw L.O.F. van Kollenburg de klok letterlijk even terug. Zeventien jaar geleden begonnen zij en haar ega een eigen zaak in gedateerde uurwerken, dat wil zeggen “klokken niet ouder dan 1860”, licht ze toe. Haar man verdiende ooit als fijn instrumentmaker de kost, maar specialiseerde zich uiteindelijk in antieke klokken; “een uit de hand gelopen hobby”.

Dat voor deze gedateerde gebruiksvoorwerpen nog altijd grote belangstelling bestaat, bewijst niet alleen hun aanwezigheid in Breda. In de stands van onder andere Van Dreven en Toebosch, La Residence en M.H. Schreurs kan de bezoeker nog meer klok kijken.

De huidige Van Kollenburg-collectie omvat momenteel zo’n vijftig niet alledaagse klokken. “Onze uurwerken zijn niet doorsnee en wijken af van het gewone”. Dit jaar brengen ze bijvoorbeeld een op gewichten lopende pendule uit circa 1795, naar de beurs; “een zeer zeldzaam exemplaar”. Mevrouw Van Kollenburg omschrijft het voorwerp als “een luxe artikel”, wat ook is af te leiden aan de prijs; het ruim 50 cm hoge exemplaar kost zo’n halve ton.

Hoewel de beurs ook betaalbaardere voorwerpen biedt, vindt ze het investeringselement dat bij sommige mensen meespeelt “begrijpelijk”, maar “mensen moeten het in eerste instantie mooi vinden”. Voor een weloverwogen keuze staat zij haar clientele met raad en daad bij. “Ik leer de klanten naar een klok te kijken, op details te wijzen, uitleg te geven en te vergelijken.” De service stopt bij de handelaar uit Oirschot overigens niet op het moment dat er een klok over de toonbank gaat. “De uurwerken ke de klanten altijd weer aan ons overdoen.” Over de beurs in Breda, waar ze dit jaar voor de twaalfde keer hun opwachting maken, is ze zeer te spreken: “het is een gezellige beurs met een fijne uitstraling”.

Wie dat nog moeten ervaren zijn de drie nieuwkomers dit jaar: Dorine Proske-van Heerdt (middeleeuwse handschriften), drs. E.H. Ariens Kappers (grafiek en Japanse prenten) en Kunsthandel Frans Jacobs (20e eeuwse schilders). Laatstgenoemde deelnemer beschikt onder andere over een gesigneerd werk van Marc Chagall getiteld ‘Femme et vase de fleurs’.

Meer schilderwerk is te vinden bij Kunsthandel Jan Koldewey die de hand wist te leggen op een aquarel van Theo van Doesburg. Het betreft een plafond-ontwerp dat hij in 1927 maakte voor zaal 4 van het gebouw Aubette in Straatsburg.

De door de Beurs-stichting ingestelde kunsthistorische prijs ‘De Vuurslag’ ging dit jaar naar de ‘Stichting Schone Kunsten rond 1900’, in 1964 opgericht door nazaten van kunstenaars die bijdroegen aan de vernieuwingen op het gebied van beeldende en toegepaste kunst. Het bijbehorende geldbedrag ( f. 25.000) zal worden besteed aan een drietal grote exposities en publikaties. Vorig jaar werd hij voor het eerst uitgereikt aan dr. Christiaan Jorg, die het geldbedrag gebruikte voor onderzoek naar Japanse lakmeubelen.

De 30ste Nederlandse Kunst- en Antiekbeurs ‘Breda’ van 30 maart t/m 8 april in het Congrescentrum Het Turfschip, Chasseveld 15 te Breda. Geopend: 14-22 uur; za, zo Goede Vrijdag en Paasdagen: 11-18 uur. Toegang: f. 20.

Reageer op dit artikel