nieuws

‘Bouwwerkgevers sceptisch over inzet van werklozen’

bouwbreed

Er leven veel vooroordelen en scepsis bij werkgevers in de bouw als het gaat om het inzetten van werklozen in hun sector. In het Utrechtse project ‘Social return bouw’ worden ze echter mede-verantwoordelijk gesteld voor de doelstelling. Ze ke er dus niet omheen en zullen moeten meewerken.

Deze ferme taal sprak wethouder Herweijer (Economische Zaken) gisteren op een persconferentie in Utrecht. Als verantwoordelijk wethouder kreeg zij hier het uitvoeringsplan voor het social return-po uitgereikt uit handen van R. ter Hoek van de stichting Bouw-Vak-Werk en J. Hoekstra van het Regionaal Bestuur Arbeidsvoorziening.

Doelstelling van het plan is om op kolossale bouwpoen als Leidsche Rijn en het Utrecht Centrum Po Utrechste werklozen in te zetten. Aannemers en opdrachtgevers zullen via bestekken gedwongen worden hieraan mee te werken.

Herweijer, die net terugkwam van de Mipim in Cannes en daar met de nodige aannemers had gesproken, zei op veel scpesis over het social return-po te zijn gestuit. Zij stelt zich daarom tot doel dit project tot een succes te maken, ondermeer door bij de aannemerij draagvlag te creeren voor het po. Maar ook de aannemers zelf moeten ‘gewoon maar eens een keer meedoen’, aldus de Utrechtse wethouder. “Daarom zijn we op tijd begonnen. De eerste paal voor Leidsche Rijn gaat niet voor het einde van 1997 de grond in. Omdat we nu al werklozen ke gaan opleiden en dit in samenspraak doen met werkgevers- en werknemersorgansaties in de bouw zal het draagvlak veel groter zijn dan gelijksoortige poen als de Kop van Zuid in Rotterdam. De fouten die hier gemaakt zijn, zullen wij niet weer maken.”

Sancties

Op korte termijn zal een convenant worden gesloten met de gemeente, sociale partners in de bouw en het RBA. Hierin worden globale afspraken gemaakt. Een nadere uitwerking met kwantificering van het het aantal werklozen dat moet worden ingezet zal in de bestekken worden gegeven. Momenteel wordt nog gekeken welke sancties worden toegepast als aannemers zich niet aan de afspraken houden. Gedacht wordt aan het in rekening brengen van de scholingskosten van de werknemers.

Reageer op dit artikel