nieuws

Bouwvakkers willen vrije zaterdag behouden

bouwbreed

De vrije zaterdag moet vrij blijven. Een vierdaagse werkweek zal voor werknemers in de bouw eerder in beeld moeten komen. Dat blijkt uit een enquete onder zeshonderd bouwvakarbeiders in Zuid-Holland, gehouden door het in dit district werkende bureau van de bouw- en houtbond FNV.

Bijna 86% van de ondervraagden willen de vrije zaterdag vrij houden, zelfs als men tegen inlevering ervan anderhalve vrije dag terug krijgt.

Daarentegen is de interesse in een vierdaagse werkweek behoorlijk groot. Zo’n 55% van de ondervraagden zei ja tegen het voorstel vier dagen per week te gaan werken onder de volgende voorwaarden: 49 werkweken van vier dagen a 8,25 uren en drie weken zomervakantie. Ruim driekwart van de bouwwerknemers wil het overwerk zo veel mogelijk beperkt zien. Maar als er dan toch niet aan te ontkomen valt, wil zo’n 50% van de geenqueteerden dat het wordt omgezet in vrije tijd.

Deeltijd

Van de groep boven 50 jaar vindt zelfs 65% dat overwerk in vrije tijd moet worden omgezet. Ook de wens om in deeltijd te gaan werken neemt toe met het ouder worden. Bij de vijftig jaar en ouderen ligt dat op 61%, bij jongere werknemers – veertig jaar of jonger – is dat nog altijd 49%.

De regionale Kadergroep van het district Zuid-Holland van deze bond gaat donderdag, 21 maart de resultaten bespreken en er conclusies uittrekken.

Reageer op dit artikel