nieuws

Bouw huisvesting OPCW kan beginnen

bouwbreed

Minister Van Mierlo van Buitenlandse Zaken heeft gisteren namens de Nederlandse regering enkele contracten ondertekend voor de bouw van een eigen onderkomen voor de OPCW, de organisatie voor de uitbanning van chemische wapens. Het gaat daarbij ondermeer om een voorlopig huurcontract, een grondpachtovereenkomst en garanties.

De Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons is nu nog provisorisch gehuisvest. Voor de organisatie zal een nieuw pand worden gebouwd op de Catsheuvel tegenover het Haags Congrescentrum. Namens de OPCW tekende de Brit Ian Kenyon, de secretaris van de organisatie.

Het is de bedoeling dat de eerste paal voor het OPCW-kantoor rond pasen dit jaar de grond ingaat. De opening is voorzien in februari 1998. Met de bouw is een investering gemoeid van zo’n f. 80 miljoen. Bij de OPCW werken op het moment 120 mensen. Dat moeten er ruim 400 worden.

De OPCW verkeert nog in haar aanloopfase: het uit 1993 daterende verdrag over een verbod op chemische wapens treedt pas in werking 180 dagen nadat 65 landen het hebben geratificeerd. Het verdrag verbiedt de ontwikkeling, produktie, opslag en het gebruik van chemische wapens. Het aantal landen dat het verdrag door het parlement heeft laten goedkeuren, bedraagt op het moment 49. Van de permanente leden van de Veiligheidsraad heeft tot dusver alleen Frankrijk het verdrag geratificeerd. Kenyon is optimistisch dat de Verenigde Staten nog voor het zomerreces van het Congres de ratificatie rond hebben. Een reeks andere landen wacht op het groene licht uit Washington, om zich daarna snel te voegen in de rij van landen die het verdrag hebben ondertekend. In Nederland is de ratificatieprocedure al achter de rug.

Reageer op dit artikel