nieuws

Bouw Gelderland Stadion mag beginnen

bouwbreed

De gemeente Arnhem mocht gisteren twintig bomen kappen om een in- en uitrit voor werkverkeer te maken bij het bouwterrein voor het toekomstige Gelderland Stadion in de stad.

Dat heeft de bestuursrechter in Arnhem maandagavond besloten in een voorlopige voorziening op een kort geding dat tegen de kapvergunning was aangespannen door de Dorpsvereniging Elden.

De Eldenaren probeerden meer dan zes jaar lang de komst van het peperdure, futuristische Gelderland Stadion tegen te houden. Zij verloren alle procedures, zodat er nu een onherroepelijke bouw- en hinderwetvergunning en een gewijzigd bestemmingsplan liggen.

De Eldenaren hoorden zaterdag dat de gemeente een kapvergunning voor 470 bomen op het terrein afgegeven had. Zij spanden maandag een kort geding aan bij de bestuursrechter om de kap te voorkomen. Bestuursrechter De Vries nam maandag eerst een beslissing over de noodzakelijke kap van twintig bomen, waarmee het bouwterrein ontsloten wordt voor bouwverkeer. Over de resterende 450 bomen buigt de bestuursrechter zich op 15 maart.

De Dorpsvereniging wil dat de gemeente eerst goede regelingen ontwerpt voor de verwachte parkeer- en geluidoverlast. Omdat die regelingen er nog steeds niet zijn, terwijl ook de Raad van State bepaalde dat de gemeente aanvullende maatregelen moest nemen, spant de vereniging opnieuw een kort geding aan tegen de bouwvergunning. Dit geding dient ook op 15 maart voor de bestuursrechter in Arnhem.

De Stuurgroep Gelderland Stadion en de gemeente vinden dat de Dorpsvereniging met de nieuwe kort gedingen een “vertragingstactiek” toepast. Naar hun mening hebben de Eldenaren geen grond meer om te procederen aangezien de kroon alle bezwaren verworpen heeft.

Reageer op dit artikel