nieuws

Bevolking Nijmegen wordt geraadpleegd over Valkhof

bouwbreed

In Nijmegen wordt eind maart voor het eerst een stadsraadpleging gehouden. Onderwerp is de toekomst van het Valkhof, nu nog een monumentaal park in het centrum van de stad aan de rand van de Waal. De gemeenteraad neemt in mei een beslissing over het park. De Valkhofvereniging pleit al jaren voor herbouw van de Valkhofburcht op de plek van het park. De vereniging zegt nu voldoende investeerders gevonden te hebben om herbouw mogelijk te maken. In de burcht zouden restaurants, een hotel en winkels gevestigd worden naast terrassen met uitzicht over de rivier. Tegenstanders van de herbouw vinden dat het park moet blijven.

In het park staat nog een klein gedeelte van de in 1797 gesloopte burcht en de Nicolaaskapel. In de bodem van park bevinden zich resten van de Romeinse tijd en de Middeleeuwen. Het Valkhof is een officieel monument. Bovendien start de gemeente zeer binnenkort met de bouw van een kunstmuseum op nog geen vijfhonderd meter afstand van het park.

De gemeente wil duizend Nijmegenaren schriftelijk naar hun mening over de toekomst van het Valkhof vragen. Het college zegt de inwoners van de stad toe dat de uitkomst van de raadpleging betrokken zal worden in de besluitvorming, maar verschillende raadsfracties hebben al laten weten dat zij daar niets voor voelen. Desondanks gaat de stadsraadpleging gewoon door.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels