nieuws

Besix verwerft drie grote buitenlandse opdrachten

bouwbreed Premium

De Belgische bouwonderneming Besix is erin geslaagd om dit jaar al drie belangrijke buitenlandse contracten binnen te halen voor een gezamenlijke waarde van f. 302,5 miljoen. Besix behoort tot de Belgische Betonmaatschappij (BBM) en is behalve in Belgie actief in een twaalftal andere landen in Centraal- en Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

Besix heeft een opdracht binnen voor de bouw van het hoofdkwartier van de Serbank, de grootste spaarbank van de Russische federatie, vlak bij het Rode Plein in Moskou. Met deze order waarvoor het contract reeds werd ondertekend, is een bedrag gemoeid van bijna $36 miljoen. De spaarbank zelf staat in voor de financiering van het po.

Verder bouwt Besix in de Poolse hoofdstad Warschau samen met een lokale partner een winkel- en kantoortoren van negentien verdiepingen. Een bankconsortium zorgt voor de financiering van dit po.

Besix bouwt de komende drie jaar aan de oevers van de Nijl in Cairo ook een luxe-hotel van de Conrad-keten waarmee een bedrag van f. 132 miljoen is gemoeid. Bovendien is Besix nog in onderhandeling over de bouw van een elektrische centrale in de Verenigde Arabische Emiraten. Dit contract zou een waarde hebben van circa f. 55 miljoen.

Benelux-markt

Voor Besix betekent het binnenhalen van deze buitenlandse contracten dat het bedrijf weer op het goede spoor van 1994 zit. In 1995 daalden zowel de omzet als de winst. De omzet bedroeg in 1995 f. 1155 miljoen ( f. 120 miljoen minder dan het jaar ervoor); de winst kwam uit op f. 7,77 miljoen, een daling met f. 4,4 miljoen vergeleken met 1994.

De Benelux-markt is voor een bedrijf als Besix, dat het van grote projecten moet hebben, niet direct zeer interessant. In 1993 realiseerde Besix nog 27 procent van de omzet in het buitenland, dat aandeel is inmiddels opgelopen tot 43 procent. Dit jaar verwacht Besix in het buitenland een omzet van f. 550 miljoen.

Reageer op dit artikel