nieuws

‘All American’ Pick-up S10 nu ook in Nederland

bouwbreed Premium

De Chevrolet S10 Pick-up is nu ook in Nederland verkrijgbaar. Deze lichte truck zal hier op grijs kenteken ke rijden. De S10 behoort tot de zogeheten ‘light trucks’, een voertuigtype dat sterk in de belangstelling staat en waarvan alleen al in Amerika het afgelopen jaar ruim zes miljoen exemplaren de showroom hebben verlaten. Hiervan was de helft in pick-up uitvoering.

Het Nederlandse leveringsprogramma bestaat uit drie verschillende wielbases, met een normale en verlengde cabine in combinatie met twee verschillende laadbaklengtes.

Standaard is de S10 Pick-up voorzien van een 2,2 liter viercilinder benzinemotor en een handgeschakelde vijf-versnellingsbak. De motor levert een vermogen van 88 kW (120 pk) bij 5.200 toeren per minuut, terwijl het maximum koppel van 176 Nm bij 2.800 toeren wordt afgegeven. De viercilinder motor is voorzien van een lichte, aluminium cilinderkop met hydraulische klepstoters. Het elektronische brandstofinjectiesysteem omvat een injector per cilinder en het inlaatsysteem is uitgerust met twee luchtinlaten, hetgeen de verbranding in de cilinders versoepelt. De platina bougies, waar deze motor mee is uitgerust behoeven niet eerder dan bij 160.000 kilometer te worden vervangen.

Optioneel is een 4,3 liter V6 motor leverbaar, naar keuze gekoppeld aan een handgeschakelde vijf-versnellingsbak of een vier-versnellingsautomaat. Deze motor, met smeedijzeren blok en cilinderkop, is afkomstig uit de Chevrolet Blazer. Deze krachtbron maakt van de S 10 Pick-up een werkpaard dat zich zeer goed leent voor het trekken van een zware aanhangwagen. Binnenin het motorblok draait een balansas in tegenovergestelde richting ten opzichte van de nokkenas, waardoor trillingen worden voorkomen. De motor heeft een maximaal vermogen van 142 kW dat bij een toerental van 4500 wordt gerealiseerd. Het koppel van 353 Nm wordt al bereikt bij 3400 toeren per minuut. De modellen met V6 motor ke daarnaast worden geleverd met met inschakelbare vierwielaandrijving. De S10 kent een hoog niveau aan veiligheidsvoorzieningen en een uitgebreide standaarduitrusting waaronder ABS, full-size airbag voor de bestuurder en stuurbekrachtiging.

Ontwerp

De overeenkomsten in stijl en technologie van de S 10 Pick-up met de Chevrolet Blazer zijn onmiskenbaar. Het ontwerp van de cabine met ronde vloeiende vormen komen, althans tot aan de B-stijl veruit overeen. Speciale aandacht is geschonken aan het terugdringen van windgeruis door de ruiten.

Het Solar-Ray zonwerend glas zorgt ervoor dat de binnentemperatuur niet snel oploopt als gevolg van zonneschijn.

De laadbak is verbonden met de cabine. De zijwanden en de laadklep zijn dubbelwandig uitgevoerd zodat eventuele deuken aan de binnenzijde, die bijvoorbeeld ke ontstaan door een schuivende lading, aan de buitenzijde niet zichtbaar zijn. Een niet onprettig extra daar een bedrijfswagen vaak wordt gezien als het visitekaartje van het bedrijf.

De laadbak is volledig gelast zodat er geen schroeven zijn die ke gaan roesten en/of de lading ke beschadigen.

Wanneer de lading groter is dan de laadbak kan de achterklep eenvoudig worden verwijderd. Afhankelijk van de uitvoering bevindt de laadvloer zich 68 of 74 cm boven de grond, waardoor het laden op eenvoudige wijze kan plaatsvinden. De handige opstap in de achterbumper helpt daarbij. Het reservewiel bevindt zich onder de laadvloer.

Ergonomisch

Het ontwerp van het dashboard, de goedgevormde stoelen en het gebruikte materiaal zorgen niet alleen voor een fraai uiterlijk maar dragen ook bij aan het comfort.

Het dashboard, met analoog instrumentarium is efficient uitgevoerd en gemakkelijk af te lezen, terwijl de bedieningsorganen eenvoudig ke worden bediend. Bij de vierwiel aangedreven uitvoering kan het 4 x 4 systeem met een simpele druk op een knop worden ingeschakeld.

Beide portieren zijn voorzien van opbergvakken en in het midden van de console ke frisdranken, mors-veilig, worden geplaatst.

Standaard zijn in het dashboard een voltmeter en een oliedrukmeter geplaatst evenals een zoemer voor ingeschakelde verlichting. Als optie zijn twee aansluitpunten voor autotelefoon en eventueel een ander apparaat leverbaar. Tegen meerprijs is de S 10 Pick-up verkrijgbaar met airconditioning, uiteraard in combinatie met de milieuvriendelijke R 134a koelvloeistof.

Nieuwe markt

Oorspronkelijk is deze Pick-up ontwikkeld als bedrijfswagen. Na de introductie is echter gebleken dat deze automobiel steeds vaker het favoriete vervoermiddel wordt van jonge, sportief ingestelde automobilisten, die een voorkeur hebben voor wat onderscheidend vermogen in het alledaagse verkeer. Deze nieuwe markt is reeds zeer sterk in de Verenigde Staten en lijkt nu ook overgewaaid te zijn naar Europa, gezien de stijgende verkooplijn in deze sector.

De Chevrolet S 10 Pick-up is op maat gesneden voor de nieuwe generatie pick-up rijders, met een veelvoud aan mogelijkheden.

Reageer op dit artikel