nieuws

Zweden geeft nieuwe impuls aan houtbouw

bouwbreed Premium

Zweedse onderzoekers gaan een nieuwe impuls geven aan bouwen met hout. Het moet uiteindelijk leiden tot het bouwen van milieuvriendelijke houten meerverdiepingen-woningen.

Het po wordt uitgevoerd door Sodra en Skanska Sudost in samenwerking met de Technische Faculteit van de Lunds Universiteit.

Behalve dat de bouw milieuvriendelijk moet zijn, dienen de kosten aanzienlijk lager te liggen dan van de huidige traditionele bouw in steen en beton. “We zijn een beetje vergeten hoe we meerverdiepingen-woningen in hout moeten bouwen”, aldus Gunnar Stone, research en development manager bij Skanska. “Dat is onder andere te wijten aan de enorme branden die hebben gewoed in diverse Zweedse steden en vooral de brand in 1888, waarbij Sundsval tot de grond toe is afgebrand. De bouw van houten huizen is toen bij wet verboden.”

Nieuwe bouwmethoden en vooral ten aanzien van de brandveiligheid en de ontwikkelingen met betrekking tot milieuvriendelijk bouwen openen weer de wegen voor het bouwen in en met hout. Er worden momenteel twee proefpoen gerealiseerd in meerverdiepingen houtskeletbouw in Vaxjo en Lindkoping.

De resultaten van het onderzoek worden gepresenteerd op een internationaal symposium in Vaxjo op donderdag 18 en vrijdag 19 april. Dan vindt ook de houtbeurs in Jonkoping in Elmia Tra International Trade Fair plaats.

Reageer op dit artikel