nieuws

Zonneboiler Heatpipe simpel te installeren en uit te breiden

bouwbreed Premium

Jirlumar komt op de VSK met zijn zonneboiler Heatpipe. Het bijzondere hieraan is, dat hij niet alleen een goede warmwateropbrengst geeft, maar ook gemakkelijk is uit te breiden, door systemen aan elkaar te koppelen. Ze vergen nauwelijks onderhoud, zijn mobiel en zijn gemakkelijk te installeren.

Daardoor is de zonneboiler niet alleen geschikt voor klein- maar ook voor grootverbruik. Dit door meerdere systemen aan elkaar te koppelen. Hij is niet alleen in schuine daken te integreren doch kan ook op het platte dak worden gezet. Het apparaat benut de zonnewarmte optimaal. Door de zoninstraling op de zogenaamde absorber, ontstaat in de vacuum warmtebuizen in de absorber, de Heatpipes genaamd, damp van een bepaalde vochtigheidsgraad. Deze damp wordt naar de warmtewisselaar van het opslagvat geleid, waarna de damp condenseert en daarbij warmte afgeeft aan het water.

De absorber is gemaakt van massief koper en voorzien van een laag zwart chroom. De afdekking van de zonnecollector is gemaakt van een speciaal zonneglas. De zonnecollector voor de 110 liter boiler is 1,98 x 0,985 meter en die voor de 75 liter boiler 1,15 x 1,25 meter. Het opslagvat is van edelstaal en heeft een capaciteit van 75 of 110 liter. Het opslagvat zit vast aan de absorber. De 75 liter boiler is horizontaal en de 110 liter verticaal aan de absorber gemonteerd. Een in temperatuur geregelde nachtstroom verwarmingsstaaf in de boiler zorgt ervoor, dat ook op dagen met weinig of geen zonlicht nog warm water beschikbaar is. Het apparaat werkt op de goedkopere nachtstroom. Dit type boiler wordt voornamelijk gebruikt in woningen die gebruik maken van elektriciteit voor verwarming, koken en dergelijke. Een ander type maakt gebruik van een extra warmtewisselaar in de boiler, die ook op de cv-installatie wordt aangesloten.

Heatpipe overtreft

Jirlumar BV uit Tegelen meent dat dit Heatpipe-systeem vele andere overtreft. Dat is volgens Jirlumar in testrapporten,waarover het bedrijf beschikt, vastgesteld door TNO. De 110 liter-zonne-boiler levert een besparing op van 802 kWatt/Joule aan energie. Dat komt overeen met ongeveer 24500 liter water van 40 gr. C. Het systeem heeft nog een belangrijk voordeel. In tegenstelling tot andere systemen heeft de Heatpipe geen watervulling. Het absorbtie-oppervlak is gevuld met ethanol, dat niet bevriest. Systemen met watervulling moeten het water bij vorst laten afvloeien of wegpompen naar een geisoleerd opslagvat. Dat betekent, dat de installatie bij vorst niet kan functioneren. Het Heatpipe-systeem functioneert echter de hele winter door en is bestand tegen -60 gr. C, aldus Jirlumar. Gebruik maken van dit systeem betekent voorts, dat jaarlijks per installatie 298 kilogram minder CO2 (kooldioxyde) in de atmosfeer wordt gebracht.

Principetekeningen van 75 en 110 liter zonneboilersystemen.

Reageer op dit artikel