nieuws

Zoab bestand tegen schade Vorst tast wegennet nauwelijks aan

bouwbreed

In tegenstelling tot andere jaren heeft de vorst nauwelijks schade toegebracht aan het wegenstelsel in ons land. Oorzaak is, aldus de Dienst Weg- en Waterbouw van Rijkswaterstaat, dat er sprake is geweest van een relatief droge vorstperiode. Daarnaast blijkt zoab buitengewoon goed bestand tegen vorstschade.

Droge vorst, zo legt woordvoerder Eijkelboom van DWW uit, levert aanzienlijk minder schade op. Wegconstructies die met vocht zijn verzadigd zetten uit, waardoor scheuren en gaten ke ontstaan. De periode voordat de vorst inzette was echter relatief droog.”

Ook de produktorganisatie VBW-Asfalt in Breukelen zegt weinig meldingen te hebben binnengekregen. “Je gaat nu merken dat steeds meer deklagen voorzien zijn van zoab. Door de open structuur van dit asfalt is vorstschade bijna niet meer mogelijk. Wel ke de onderliggende lagen worden aangetast. Dat gebeurt bij wegen die te dicht op het grondwaterniveau zijn aangebracht of wegconstructies waarvan de afvloeiing niet goed is geregeld”, aldus woordvoerder Deuss.

Keihard werken

De bouw als geheel is inmiddels weer aan het werk getogen. Ook bij de toeleverende bedrijven wordt keihard gewerkt om alles op tijd op de bouwplaats te krijgen.

Secretaris Wijnandts van de Nederlandse Vereniging van Toeleverende Bedrijven: “In onze branche worden nu overuren gedraaid. Bij de toeleveranciers begint de winter eigenlijk pas nadat de echte winter is afgelopen. Het ijlt na. De vorstperiode heeft de branche echter wel een klap toegediend. Gelukkig is er geen sprake van faillissementen of ontslagen. Toch houden we rekening met een structureel omzetverlies van twee a drie weken.” De toeleverende bedrijven hebben stuk voor stuk plannen klaarliggen om de bouwplaatsen zo snel mogelijk van materialen te voorzien. “Onze sector is daar goed op ingespeeld”, aldus Wijnandts.

Niet alles inhalen

De baksteenindustrie spreekt van ‘een stukje omzetverlies’ als gevolg van de kou, maar kan geen cijfers noemen. “Niet alles kan worden ingehaald. Daarnaast jaagt het de bedrijven sowieso op extra kosten. De produktie gaat weliswaar door, maar veel bedrijven konden – doordat er tijdens het vorstverlet niks werd afgenomen – de stenen niet meer op het eigen terrein kwijt. Dat betekent in veel gevallen dat ze een extra terreintje hebben moeten huren”, aldus secretaris Kedde van het Koninklijk Verbond van Baksteenfabrikanten in Nederland.

Het AVBB laat weten geen idee te hebben van de omvang van de schade die de strenge winter voor de bouwsector zal hebben.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels