nieuws

Ziekte veroorzaakt door aanraking met grond

bouwbreed Premium

Afgelopen jaar zijn in Zuid- Oost Azie zeventig mensen het slachtoffer geworden van een zeldzame en geheimzinnige ziekte, die men kan oplopen door aanraking met besmette grond.

Er zijn 27 mensen aan de ziekte overleden, in enkele gevallen binnen 24 uur na de besmetting. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Milieu van Singapore bekendgemaakt. De ziekte, melioidosis genaamd, komt hoofdzakelijk in Zuid-Oost Azie voor. Van de bouwvakkers die in Singapore zijn onderzocht, was 0,2% in aanraking gekomen met de bacterie die de ‘grondziekte’ veroorzaakt.

In andere landen in de regio liep dit percentage op tot 47%. De slachtoffers vallen verspreid over het gebied en er is geen relatie gevonden tussen regenval en de ziekte. In de meer dan 80% van de gevallen was de weerstand van de patienten gering, omdat zij reeds aan een andere ziekte leden, meestal diabetes mellitus.

Het lijkt erop dat vooral mannen ouder dan 45 jaar het slachtoffer van de ‘grondziekte’ ke worden. De Singaporese overheid heeft besloten voorlichting aan artsen te geven over de ziekte. Als de diagnose ‘pneumonia’ is, maar de patienten reageren niet op de normale behandeling, dan zouden medici ook moeten denken aan melioidosis.

Er zijn sinds 1991 in totaal 255 gevallen van de ‘grondziekte’ geconstateerd, bij patienten van 2 tot 90 jaar. Van die 255 zijn er inmiddels 111 overleden. Volgens de woordvoerder van het ministerie van Milieu van Singapore doen bouwvakkers die veel met grond en stilstaand water in aanraking komen er verstandig aan, voorzorgsmaatregelen te nemen, bijvoorbeeld door het gebruik van handschoenen. Schaaf- en andere wonden vormen een extra risico in de gebieden die met de bacterie zijn besmet.

Reageer op dit artikel