nieuws

Woningen in Tel-Aviv voor velen onbetaalbaar

bouwbreed

Voor een Israelier is het bijna niet mogelijk vandaag de dag in Tel-Aviv een huis of appartement te kopen. Volgens lokale makelaars zijn de nieuwe appartementen in Tel-Aviv duurder dan in New York en Tokyo, vooral in de 20 km lange kuststrip tussen Jaffa (zuid Tel-Aviv) en Herzliya (ten noorden van Tel-Aviv). Men spreekt zelfs van ‘Manhattanization’.

Overal schieten voornamelijk luxueuze woontorens uit de grond; grond is schaars en dus vreselijk duur. Voor een eenvoudige vierkamerwoning in Tel-Aviv moet al meer dan $250.000 worden neergelegd.

Maar het zijn vooral de luxueuze appartementen, in de nieuwe woontorens, waarvan de prijzen de pan uitrijzen. In de net opgeleverde, 23 verdiepingen tellende King David-Tower aan de boulevard van Tel-Aviv betaalt men $9000 per vierkante meter. Alle zestig appartementen zijn al verkocht, waaronder een hele etage aan de in Israel beruchte ‘Russische maffia’. (Volgens ‘officiele’ cijfers werd vorig jaar door de Russische maffia in Israel meer dan $1,7 miljard witgewassen door het kopen van onroerend goed, voornamelijk in Tel-Aviv).

Nouveau Riche

Een ander en ook ontzettend duur bouwpo is het in aanbouw zijnde V-Village (totale oppervlakte 60.000 vierkante meter) in het noorden van Tel-Aviv, waar de drie verdiepingen omvattende luxueuze cottages weg gaan voor meer dan $1 miljoen (30% van de appartementen is reeds verkocht voor $37 miljoen).

Het po omvat daarnaast nog twee appartemententorens, drie zwembaden (onder andere een Olympisch en een overdekt bad voor de kinderen), een fitness-center, sauna’s, een cinema en cultureel centrum voor de bewoners. Alles omringd door een prachtig park met fonteinen en tropische planten; totale investering: $140 miljoen.

Maar ook in het centrum van Tel-Aviv worden fikse prijzen berekend. In de net opgeleverde tweede Dizingoff-Tower (eveneens 23 verdiepingen) betaalt men bijvoorbeeld $7500 per maand aan huur voor een appartement van een kleine 200 vierkante meter.

Doordat deze twee Dizingoff-Towers zo enorm ‘in’ zijn bij de Nouveau-Riche in Tel-Aviv, zijn nu ook de uit de dertiger jaren daterende huizen rondom de torens – de meesten totaal in verval – enorm in prijs gestegen. Alleen al aan een tweekamerwoning hangt een prijskaartje van meer dan $300.000.

Reageer op dit artikel