nieuws

Vraagtekens bij functioneren Bedrijfschap Schildersbedrijf

bouwbreed

De veelheid van instituten en regelingen in de schildersbranche maakt het schilderwerk bijna onbetaalbaar, zeker voor particulieren. Met name de gratis advisering door het Bedrijfschap moet daarom ter discussie worden gesteld.

Dat zegt K. Buist, lid van het dagelijks bestuur van de werkgeversorganisatie Fosag, in een interview met Cobouw.

Buist zet grote vraagtekens bij de gratis technische advisering van het bedrijfschap. “Die bestaat alleen maar bij de gratie van het feit dat slechts een kleine percentage er gebruik van maakt”, aldus Buist die constateert dat het gros van de schildersbedrijven het bedrijfschap alleen maar gebruikt voor de winterschilderregeling. “Voor het invullen van formuliertjes kun je even goed een organisatiebureau inhuren. Daar hoef je niet een heel schap voor op te tuigen”, aldus Buist.

Met name het feit dat de advisering van het bedrijfschap gratis is, schiet bij Buist in het verkeerde keelgat. “Als de bedrijfstak advisering nodig heeft, dient zij daarvoor te betalen”, zegt hij.

Buist vraagt zich ook af of het bedrijfschap wel voortdurend moet optreden als spreekbuis tussen overheid en bedrijfsleven. “De bedrijfstak is ook als twee andere instituten, SVS en Fosag, in Den Haag vertegenwoordigd”, aldus Buist. Het bedrijfschap hoeft van hem niet opgeheven te worden, maar als Fosag-bestuurder wil hij er dit jaar wel heel kritisch naar kijken en nog dit jaar ‘komen tot daden en duidelijk vaststellen wat we willen’. Als mogelijke oplossing ziet Buist het in elkaar schuiven van bedrijfschap, Fosag, SVS en het Sociaal Fonds voor het schildersbedrijf tot een schilderscentrum. Ook het opgaan van het bedrijfschap in een groot schap voor de hele bouw behoort in zijn ogen tot de mogelijkheden.

Het interview met K. Buist staat op pagina 11.

Reageer op dit artikel