nieuws

Vlakglasproducent gaat eigen glas coaten

bouwbreed Premium

Maasglas BV uit Tiel begint binnenkort in eigen huis de produktie van gecoat glas. Met de investering van f. 30 miljoen voor de nieuwe installatie hoopt de enige vlakglasproducent in Nederland te ke voldoen aan de sterk groeiende vraag naar het extra energiezuinige alternatief voor dubbelglas.

an de business-units van Maasglas levert al langere tijd extra isolerende beglazing (HR-glas), waarin het gecoate glas wordt toegepast. Tot nu toe werd het door Maasglas geproduceerde glas gecoat bij een van de Belgische vestigingen van Glaverbel, het moederconcern van Maasglas. De toepassing van HR-glas neemt echter zo’n vlucht dat tot de bouw van een eigen coatinginstallatie in Tiel is besloten.

Stimuleringsregeling

Directeur ir. Peter van Rhede van der Kloot van Maasglas zag het marktaandeel van HR-glas stijgen van een paar procenten in 1994 tot 25 a 30 procent nu. Hij ziet daarvoor twee redenen: de stimuleringsregeling van de overheid, waardoor voor de consument HR-glas vrijwel even duur is als gewoon dubbelglas, en de invoering van de Energieprestatienorm.

‘Gemakkelijke weg’

“Zeker als HR-glas door de subsidies niet veel duurder is, vormt het een gemakkelijke weg om aan de energieprestatienorm te voldoen”, zegt Van Rhede, die verwacht dat op niet al te lange termijn HR-beglazing zeker 50 tot 60 procent van alle dubbelglas zal uitmaken en daarmee in recordtempo van ‘specialty’ tot ‘commodity’ wordt. Bovendien is de ontwikkeling van de coatings volgens Van Rhede nog niet ten einde, zodat in de toekomst nog sterker isolerende beglazing is te verwachten.

Vacuum-coater

Van Rhede noemt het gecoate glas dat Maasglas gaat produceren ‘lage-emissiviteitsbeglazing’. Door een metaalcoating (zink, zilver, titaan) op de spouwzijde van de binnenruit wordt wel zonnewarmte van buiten doorgelaten, maar de warmte van binnenuit wordt tegengehouden. Dat effect kan nog worden versterkt door de spouw tussen beide ruiten met gas (meestal argon) te vullen.

Het gecoate glas wordt gemaakt in u-vormige produktielijn waarvan de zogenaamde vacuum-coater het hart vormt. Glas met afmetingen van zes bij ruim drie meter wordt allereerst door een wasmachine geleid, alvorens de behandeling in de coater te ondergaan. Onder zeer lage druk worden daar ‘targets’ van metaal gebombardeerd met geladen gasionen, waarna stukjes metaal loskomen en op het glas vallen. Daardoor ontstaat op het glas een microscopisch dunne coating met een dikte van een tienduizendste millimeter.

De bouw van de nieuwe installatie startte in juni 1995; na zes weken proefdraaien zal naar verwachting begin april met de produktie worden begonnen. Zodra de fabriek volcontinu draait biedt hij werkgelegenheid aan dertig mensen. Van Rhede verwacht dat dat nog voor het einde van dit jaar het geval zal zijn en de volledige capaciteit van de installatie wordt benut.

Rookgasreiniging

De vacuumcoater van Maasglas is een onderdeel van een groot investeringsprogramma ter waarde van f. 100 miljoen. Zo moet eind maart ook de rookgasreinigingsinstallatie voor de vlakglasproduktie klaar zijn. Daarmee is een bedrag van f. 10 miljoen gemoeid. Als de installatie klaar is zullen de rookgassen die uit de honderd meter hoge schoorsteen van het bedrijf verlaten, negentig procent minder zwaveldioxyde bevatten. Het bedrijf voldoet daarmee aan de gestelde milieu-eisen.

Het grootste deel van het resterende bedrag is gereserveerd voor groot onderhoud van de vlakglasfabriek in 1997. Voor deze renovatie wordt de fabriek, die al sinds 1984 non-stop draait, drie maanden stilgelegd.

Reageer op dit artikel