nieuws

Veiligheid torenflats in Frankrijk onbetaalbaar

bouwbreed

In het dertiende arrondissement van Parijs protesteren torenflateigenaren tegen de jaarlijkse verandering van de veiligheidsnormen, die voortdurend werkzaamheden en zwaardere lasten met zich meebrengt. De veiligheidsnormen betreffen vooral het brandgevaar.

Elk jaar bepaalt de prefect van politie op welke punten de veiligheid van een torenflat moet worden aangepast. De normen voor torenflats staan inmiddels gelijk aan die van grote warenhuizen of ziekenhuizen. Woningbouwverenigingen zijn verplicht de werkzaamheden te laten uitvoeren en de kosten aan de flateigenaren door te berekenen.

De eerste torenflats van meer dan 36 etages in Parijs dateren uit de jaren zeventig. Voor eigenaren van deze flats is het een hard gelag. De torenflats moeten hun alarminstallatie verbeteren. Elke etage moet een hoger decibel krijgen.

Rookdetector

In de torenflat Super Italie is het plexiglas van alle balkons nog steeds niet vervangen vanwege de hoge kosten. Een hevige brand in 1991 op de negende etage van het gebouw verspreidde zich razend snel, doordat brandende druppels kunststof op de lagere etages vielen. De kosten voor deze werkzaamheden worden geschat op f. 4 tot f. 5 miljoen.

De eigenaren weigeren te betalen. Ze hebben makelaar en architect voor de rechtbank gedaagd, omdat de voorschriften in de jaren zeventig het gebruik van plexiglas al verboden. Sinds de oplevering van Super Italie in 1974 hebben de flateigenaren al meer dan een half miljoen gulden uitgegeven voor het veranderen van de wandbedekking op alle etages.

Ook hebben zij op eigen kosten rookdetectors naast de luchtverversingskanalen moeten laten weghalen. Daarbij komt de verplichte tienjaarlijkse opknapbeurt van de gevels, een kostenpost van f. 2 miljoen voor een torenflat van 34 etages. De gemeente Parijs geeft graag een geheugensteuntje.

Reageer op dit artikel