nieuws

Tropisch hout kan mits duurzaam geproduceerd

bouwbreed

Houthandelaren, overheden, milieu- en ontwikkelingsorganisaties zijn het allemaal roerend met elkaar eens als het gaat om het gebruik van tropisch hout. “Er bestaat helemaal geen bezwaar tegen het gebruik ervan, als het maar komt uit tropische regenwouden die duurzaam worden beheerd”, zo zei Tim Synnott, directeur van Forest Stewardship Council (FSC) uit Mexico in Nieuwspoort te Den Haag.

Dit keurmerk kan overigens dienen voor alle duurzaam geproduceerd hout. Morgen presenteert hij het FSC-keurmerk in Engeland. Daarop volgen de Scandinavische landen. In Nederland is dit keurmerk al gepresenteerd bij de manifestatie Hart voor Hout op 22 november vorig jaar. Synnott zei onder meer, dat in de hele wereld inmiddels al 110 organisaties bij de FSC zijn aangesloten. Het betreft veelal officiele organisaties, zoals milieu, natuur en mensenrechtenorganisaties, maar ook houtindustrieen.

“De Forest Stewardship Council is geheel gereed om grootschalig internationaal bosbouwondernemingen te certificeren, die voldoen aan de criteria van duurzaam geproduceerd hout. Het FSC heeft alle kennis in huis en alle procedures daarvoor liggen bij wijze van spreken klaar op de plank.” Momenteel zijn volgens Synnot dertien organisaties in de wereld geinteresseerd in de certificeringsmogelijkheden van het FSC. De organisatie richt zich primair op de grote internationale (tropische) houtproducenten, maar schuwt ook de kleinere niet. “Vaak is het zo, dat eigenaren van kleine bospercelen zich verenigen”, zo zei Synnott. De houthandel heeft belang bij certificering van bosbouwers bevestigd door een keurmerk daar de handel in tropisch hout weer op gang kan komen. Door boycot hiervan in Nederland bij gebrek aan dergelijke zekerstelling, is de verkoop in 1994 met 28% gedaald.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels