nieuws

‘Stroomvergroter’ voorkomt verstoppingen

bouwbreed

Een stroomvergroter, die 18 liter afvalwater verzamelt en in een stroom afgeeft is volgens Wisa de oplossing om verstoppingen van rioleringen bij het spaarzaam waterverbruik te voorkomen.

Door waterbesparende toiletten, douches en andere systemen bestaat het gevaar van verstopping van de riolering doordat te weinig waterdruk wordt opgebouwd. Dat geldt in het bijzonder voor toiletten.

De huidige rioleringsystemen zijn volgens Wisa gedimensioneerd voor WC’s, die met 6 of 9 liter water spoelen. Veel toiletspoelsystemen zijn tegenwoordig echter uitgerust met een ‘spaarknop’, waardoor de doorspoeling tot 4 liter water wordt beperkt. Dat vergroot de kans op verstoppingen nog meer. Als dan ook nog het afschot van de leiding te gering is of de buisdiameter te groot, dan kan men bij wijze van spreken op de verstopping wachten. Als de afvoerbuisdiameter namelijk te ruim is, dan wordt de volumestroom te klein, waardoor de doorspoelsnelheid vertraagt.

De nieuwe toiletten van Wisa BV te Arnhem uit de Gustavsberg’s Nordic-serie spoelen allemaal met slechts vier liter water. Ze zijn echter gemakkelijk over te schakelen op 6 liter. Dat kan derhalve nodig zijn als ze op oudere rioleringen worden aangesloten.

Ook kan de eerder vermelde stoomvergroter uitkomst bieden. De stroomvergroter is een kunststoffen waterverzamelbak, waarin afvalwater wordt verzameld. Veelal is deze verzamelaar in een kelder het best op zijn plaats. De stroomversneller is via een hevelsysteem met de spoelbak verbonden. Wanneer de verzamelbak helemaal gevuld is, wordt bij spoeling de hevelwerking op gang gebracht en stort de verzamelbak zijn inhoud leeg. Op die manier wordt van tijd tot tijd een krachtige doorspoelstroom opgewekt, die in veel gevallen verstopping van de riolering kan voorkomen.

Reageer op dit artikel