nieuws

SFB pareert koppelbazen met eigen uitzendbureau

bouwbreed Premium

Het Sociaal Fonds Bouwnijverheid (SFB) begint een uitzendbureau voor de bouw. De SFB-Groep wil daarmee voorkomen dat na het opheffen van het uitzendverbod in 1998 koppelbaaspraktijken weer de kop opsteken.

Het nieuwe bureau, dat binnenkort in een nieuwe maatschappij wordt ondergebracht, zal zich in eerste instantie richten op het hoger, technisch en administratief personeel. Later moet daar ook de rest van de bouw bij komen. “We beginnen met UTA-personeel, dat nu al mag worden uitgezonden, om het uitzenden onder de knie te krijgen. Er is besloten om niet met een andere uitzendorganisatie in zee te gaan. SFB heeft een naamsbekendheid van honderd procent”, aldus een woordvoerster van de SFB Groep.

“Wij willen de bouw op een verantwoorde manier bieden wat nodig is. Werkgevers vragen ons ook veelvuldig een rol te gaan spelen op het terrein van de personeelsvoorziening.”

Thans geldt voor bouwvakkers nog een uitzendverbod. Dat verbod is in de jaren zeventig ingevoerd om malafide koppelbazen uit te schakelen. Minister Melkert heeft in zijn nota Flexibiliteit en Zekerheid aangekondigd dat in 1998 het uitzendverbod verdwijnt. Vorig jaar maakten werkgevers en werknemers in de bouw-cao al de afspraak dat er een experiment met uitzendarbeid komt. De sociale partners wisten daar echter geen overeenstemming over te bereiken.

De komst van de SFB-uitzendorganisatie past in de ontwikkeling van nieuwe commerciele activiteiten, waarbij de oude bedrijfsvereniging wil uitgroeien tot een full-service bureau. SFB heeft nog geen besluit genomen over de datum van introductie voor bouwplaatspersoneel. De politieke afhandeling van het voorstel van minister Melkert wordt afgewacht. Volgens de SFB-groep is op dat punt niet iedereen even zorgvuldig. Reguliere uitzendbureaus betreden steeds vaker de bouwmarkt. Onlangs meldde de Franse uitzendorganisatie Ecco ook actief te willen gaan worden in de bouw. Als entree werd Brouwer Personeel overgenomen.

Reageer op dit artikel