nieuws

RWS legt recyclingbedrijf een dwangsom op

bouwbreed Premium

Recycling Maatschappij Steenkorrel Amsterdam bv moet een dwangsom van f. 5000 betalen voor iedere keer dat het bedrijf opnieuw de Amerikahaven in Amsterdam vervuilt met bouw- en sloopafval. Dat heeft Rijkswaterstaat bekend gemaakt.

Steenkorrel bewerkt bouw- en sloopafval in een brekerinstallatie op zijn terrein aan de Amerikahaven. Het aangevoerde bouw- en sloopafval ligt opgeslagen op dit terrein voordat het wordt bewerkt. De opslag vindt zodanig plaats dat er regelmatig bouw- en sloopafval op de oever en in het oppervlaktewater terecht komt, aldus Rijkswaterstaat.

De vergunning, die Steenkorrel in het kader van de Wet verontreiniging oppervlaktewateren heeft verkregen, staat niet toe dat er bouw- en sloopafval in het oppervlaktewater wordt gestort of op de oever wordt opgeslagen. Want in het onbehandelde afval ke zich stoffen bevinden die schadelijk zijn voor het water en de daarin of daarvan levende organismen.

Tussen 1993 en 1995 waarschuwde Rijkswaterstaat Steenkorrel meermalen dat het bedrijf in overtreding was. Steenkorrel herstelde de overtreding na iedere waarschuwing, maar bleek bij controles herhaaldelijk opnieuw over de schreef te gaan.

Met de dwangsom wil Rijkswaterstaat bereiken dat het bedrijf zich nu definitief aan de bepalingen in de Wet Verontreiniging Oppervlaktewater houdt.

Reageer op dit artikel