nieuws

Regio Rotterdam bindt strijd aan met fileprobleem

bouwbreed

Rotterdam en omliggende gemeenten willen het aantal files rond de Maasstad terugdringen tot het niveau van drie jaar geleden. Minister Jorritsma en de gemeentes in het Rijnmondgebied hebben hiervoor het Fileplan Regio Rotterdam ondertekend. Het plan bevat negentig bestaande en nieuwe ideeen om vanaf dit jaar de files terug te brengen tot het aantal van 1993 toen automobilisten bij elkaar ‘slechts’ 15 miljoen uren verloren door stilstaan in de file. Bij ongewijzigd beleid zal het verlies rond de eeuwwisseling oplopen tot 27 miljoen uren per jaar. De belangrijkste maatregelen die de komende jaren worden doorgevoerd gaan uit van het meer inzetten van openbaar vervoer.

Daarbij speelt de aanleg van de tweede Beneluxtunnel voor de metro naast de huidige tunnel een belangrijke rol. De aanleg begint dit jaar en zal in 2001 klaar zijn. De tunnel onder de Nieuwe Waterweg vormt dan een schakel in een directe metrolijn van Rotterdam-West naar Hoogvliet. Ook dit jaar komen er meer carpoolterreinen rond Rotterdam, evenals fietspaden en bewaakte fietsstallingen. Van de forensen die nu nog in de file staan zou 40 procent op de fiets naar het werk ke. Zij wonen vijf kilometer of minder van hun werk. Tot slot zal verkeer en waterstaat vanaf volgend jaar meer verkeerslichten plaatsen bij opritten naar de rijkswegen rond Rotterdam. Het doseersysteem moet de rijkswegen filevrij houden.

Reageer op dit artikel