nieuws

Regio Leiden tegen hsl over bestaand spoor

bouwbreed

De gemeenten Leiden, Voorschoten, Oestgeest, Warmond en Sassenheim willen niet dat de hoge-snelheidstrein in de toekomst over het bestaande spoor Den Haag-Leiden-Schiphol gaat lopen.

De hst over bestaand spoor zou voor de Leidse regio te grote ruimtelijke, vervoerstechnische en milieu-gevolgen hebben.

Dat stellen de gemeenten op basis van een onderzoek van TNO dat in hun opdracht is uitgevoerd. Een trace voor de flitstrein via het bestaande spoor tussen Rotterdam en Amsterdam is een van de drie mogelijkheden die momenteel worden bestudeerd door het kabinet. Vooral Den Haag pleit voor het laten lopen van de flitstrein over bestaand spoor. Immers, alleen in deze optie krijgt de residentie een halteplaats in de snelle treinverbinding tussen Amsterdam en Parijs. De voorkeur van het kabinet gaat echter nog steeds uit naar een nieuwe lijn ten oosten van Zoetermeer en door de rand van het Groene Hart. De derde optie voorziet in een bundeling van de lijn langs de A13 en A4. De Leidse regio stelt nu dat een snelle trein langs het bestaande spoor onder meer de bouwontwikkeling in Leiden ernstig zal beperken. Bovendien zal het, zo blijkt uit het onderzoek van TNO, waarschijnlijk noodzakelijk zijn woningen langs het trace te slopen om de flitstreinen de noodzakelijke ruimte te geven. De verwachte extra geluidsoverlast in Warmond en Sassenheim stuit bovendien op bezwaren.

Centraal station

Het centraal station in Leiden als belangrijk verbindings- of eindpunt voor het gewone treinverkeer, zal ook grote nadelen ondervinden van de flitstreinen. De bereikbaarheid van de Leidse regio neemt daardoor alleen maar af, zo stellen de gemeenten vast. Ook de provincie Zuid Holland stelt zich op het standpunt dat de hsl door het Groene Hart moet worden aangelegd. Wel is het volgens de provincie noodzakelijk dat er speciale maatregelen als ondertunneling worden genomen.

In het voorjaar neemt het kabinet een definitieve beslissing.

Reageer op dit artikel