nieuws

Realisering Resident in centrum Den Haag begonnen: ‘Nederland wordt weer een stukje mooier’

bouwbreed

Muziek, vuurwerk, toespraken, drank en een amuse. Projectontwikkelaar Mab had er alles aangedaan om het startsein voor de realisering van de Resident in hartje centrum van Den Haag spectaculair te laten verlopen. De peperdure componist Michael Nyman was voor zes minuten uit Londen komen overvliegen om zijn speciaal voor de nieuwbouw gemaakte muziekstuk ten gehore te brengen. Op het feestje van de projectontwikkelaar in de steenkoude serre van het ministerie van VROM waren dan ook alleen vrolijke gezichten waarneembaar.

Een immens vuurwerk uit het deels gestripte Transitorium ontstoken door de ministers Borst (VWS) en De Boer (VROM) was het startsein voor de volgende stap van Den Haag op weg naar een gloednieuw centrum. Mab uit Den Haag is samen met Bouwfonds Financiering Vastgoed begonnen aan de ontwikkeling van het prestigieuze Resident-po; groot tien kantoren en vijf appartementengebouwen en drie parkeergarages. De komende vijf jaar ondergaat dit stukje Den Haag een ware metamorfose; kosten over de half miljard gulden.

De aannemers BAM Bredero Bouw en TBI Bouw zijn al begonnen aan het strippen van het voormalige Transitorium. Het karkas blijft staan en vormt de basis voor het twee-toren-gebouw, dat is ontworpen door de Amerikaanse architect Michael Graves. De torens, die onder de welsprekende naam ‘Castalia’ door het leven zullen gaan, worden de nieuwe behuizing van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De aanneemcombinatie heeft toegezegd op tijd het gebouw te zullen opleveren.

Sjoerd Soeters heeft het ontwerp voor de kantoren in de ‘laagbouw’- sfeer ontworpen. Ingenieursbureau Grabowsky en Poort is als directievoerder bij de realisatie betrokken. Dit bureau krijgt nog een flinke klus bij het in toom houden van het keurkorps aan architecten dat een bijdrage aan het totale Resident-po heeft geleverd. Immers, naast Graves en Soeters hebben bijvoorbeeld ook Cesar Peli, Adolfo Natalini en de Nederlander Thon Karelse ontwerpen geleverd. En zij moesten zich op hun beurt weer allemaal houden aan de stedebouwkundige uitgangspunten die Oostenrijker Rob Krier in zijn ‘masterplan Nieuw Centrum’ heeft vastgelegd.

Tijdens het ‘eerste-handelingsfeestje’ herinnerde de Amerikaan Graves aan zijn eerste contact met de Oostenrijkse stedebouwkundige: “Ik krijg bijna dagelijks telefoontjes van stedebouwkundigen met het verzoek om mij ergens mee bezig te gaan houden. Maar deze van Rob Krier sprak mij direct aan. Vanaf het begin geloofde ik in zijn ideeen. Ik ben hier gaan kijken om de situatie in mij op te nemen, en ja ik had een goed gevoel over de plannen”, aldus Graves.

Verrukt

Minister Borst samen met zo’n 1600 medewerkers de toekomstige bewoonster van de Castalia zei op haar beurt verrukt te zijn om in een gebouw te gaan werken dat door Graves is ontworpen: “Hij heeft bijvoorbeeld ook het ontwerp geleverd voor het hoofdkantoor van The Walt Disney Company. Dat is toch wat.” Minister De Boer die als buurvrouw de ontwikkeling van het omvangrijke po op de voet kan volgen complimenteerde ook alles en iedereen: van de poontwikkelaar die zijn nek durfde uit te steken tot wethouder Peter Noordanus wiens doorzettingsvermogen zij zo bewonderde. Maar bovenal was er voor Margaretha de Boer Kees Rijnboutt. In zijn nadagen als Rijksbouwmeester is Rijnboutt actief met de vormgeving en ontwikkeling van de Resident bezig geweest. “Kees”, zo sprak De Boer hem dan ook toe, “door jou is Nederland opnieuw een stukje mooier geworden.”

Verkoop in finale

Voor Mab is het spel over de verkoop van delen uit het Resident-po in een finaal stadium gekomen. Op dit moment voert DTZ Zadelhoff voor de mogelijke koper van Castalia de laatste forse onderhandelingen. Naar verwachting vindt deze maand nog de aankoop plaats door Deutsche Sparkassen Immobilien Anlage (Despa). Despa kocht overigens begin deze week het hoofdkantoor van Lloyd’s in Londen voor de somma van f 180 miljoen.

De onderhandelingen worden ernstig vertraagd door de jongste btw-maatregel van staatssecretaris Vermeend. Al het onroerend goed werd daardoor 17,5 procent duurder.

“Despa kon het opvangen door de huur, die betaald moet worden door het ministerie, gewoon met dat zelfde percentage te verhogen”, aldus een van de betrokkenen. “Moeilijker heeft de Mab het met de verkoop van het hoofdkantoor van Verzekeringen maatschappij Zurich, dat ook in de Resident staat. Hierover is nog geen overeenkomst bereikt, vanwege ophoging door de btw-aanslag.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels