nieuws

Oostenrijker begint stro-platenfabriek

bouwbreed

Te Bobingen bij Augsburg in Oostenrijk is J. Geierhos begonnen met een fabriek voor de produktie van stro-platen. Volgens bedrijfsleider R. Zeller is het de enige in zijn soort in Europa. Stro-boer Geierhos besloot bouwmaterialen te gaan produceren, omdat er in de agrarische sector bijna geen vraag meer is naar stro.

Het stro wordt gedroogd, gehakt en met bindmiddel tot platen geperst. De eerste klanten van de fabriek zijn een bouwmaterialenhandel (Baywa) en een Duitse fabrikant van prefab woningen. Volgens een onderzoek bieden de stro-platen een betere warmte-isolatie dan bijvoorbeeld spaanplaten. De platen zouden beter tegen water ke, omdat zij van nature vet bevatten. Er wordt een omzet verwacht van DM 3 miljoen per jaar. De fabriek heeft een investering gevergd van DM 8 miljoen. Er werken elf medewerkers en op het moment draait de fabriek op 60% van zijn capaciteit.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels